Naakte vrouwen op roestige, flinterdunne golfplaten

Maarten Baas: ‘Boekenkast’

In het Westelijk Handelsterrein in Rotterdam liggen diverse galeries vlak bij elkaar. Galerie Pakhuis 6 presenteert onder de noemer Jazz Art Rotterdam tot en met 17 februari Zilveren Camera-winnaars Andreas Terlaak en Peter van Breukelen. Meteen daarna wordt werk getoond van twee andere jazzfotografen, Paul Bergen en de Amerikaan Dick Waterman. Tegelijk exposeert de galerie een selectie uit eerdere presentaties, met werk van onder anderen Nathalie Bourdreux, Kees Okx en Fabienne Stadnicka.

Klassieke naakte vrouwenlichamen zijn een favoriet onderwerp van de Franse kunstenares Stadnicka. Op zichzelf is dat niets bijzonders. Wel bijzonder is dat Stadnicka schildert op oude, roestige, flinterdunne en bijna vergane golfplaten. Het mooist zijn de werken waarin pas na enige tijd de contouren van het naakte lichaam zijn te ontwaren, zoals bijvoorbeeld l’Écoute of Femme en Coquille.

Pakhuis 6 toont meer werk uit Frankrijk, van de Nederlandse schilder Kees Okx (1939). Okx maakte in 1969 naam met zijn installatie Labyrint in het Stedelijk Museum – Willem Sandberg kocht enkele werken van hem aan. Okx, die aanvankelijk vooral etste, is sinds zijn vertrek naar Frankrijk enkele tientallen jaren geleden, meer gaan schilderen. Nu maakt hij de cirkel rond door stukgeknipte delen van oude etsplaten te gebruiken als omlijsting van zijn schilderijen.

Tegenover Pakhuis 6 zit galerie Animaux die in twee royale pakhuizen een combinatie van design en kunst toont. Hier is ondermeer werk te zien van Eugène Brands, Rob Scholte, Jan Cremer en Armando. Verspreid door de twee ruimtes staan de bekende sloophouten kasten, tafels en stoelen van Piet Hein Eek. In een uithoek prijkt een intrigerende, organisch gevormde zwarte boekenkast van synthetische klei, gemaakt door ontwerper Maarten Baas. Mooi, maar de prijs van bijna 6.000 euro inspireert tot eigen experimenten. Eek blijkt ook met andere materialen dan sloophout uit de voeten te kunnen. Zo maakte hij kasten van roestvrij staal en glas en van hout een zogeheten jufferstoeltje en jufferbankje waarvan de hoge rug bekleed is met bloemenstof. Op een tafel van Eek staan objecten van wit porselein: namaaktaarten, borden met figuren, alles afkomstig van Studio Job. Van vormgeefster Hella Jongerius liggen er een paar ovale poefs in turquoise en chocoladebruin waarop witte zigzagpatronen zijn genaaid. Opvallende, maar misschien iets te kleine zitmeubels om gerieflijk te zijn.

Galerie Pakhuis 6. Do t/m zo 12u-18u. Inl. www.pakhuis6.nlGalerie Animaux. Ma t/m zo 12u-17.30 u. Inl. www.animaux.nl Beide galeries: Westelijk Handelsterrein, Van Vollenhovenstraat 15, Rotterdam.