Melkclinics, de boertienkamp, een workshop creatief met hooi

‘Ik ben de boer”, meldt de man met de brandschone ‘Boerderijuitje’-overall. Hij is ook echt de eigenaar van de boerderij in Heeswijk, ook al draagt hij nu even een nostalgiekostuum met nooit gebruikte klompen en een nieuwe, rode halsdoek. Boer Jeroen was al extra vroeg op om zijn 45 koeien te melken. Ook moest de stal netjes zijn, vanwege de feestelijke opening van zijn ‘bedrijfsuitjesboerderij’.

Sinds gisteren kunnen teambuilders zich volgens de brochure uitleven in ‘melkclinics, de boertienkamp, een workshop creatief met hooi’ of zich storten op het alsmaar uitdijende ‘boerengolf’.

Alles dat ook maar riekt naar platteland staat volgens de Boer Zoekt Vrouw-doctrine garant voor een succesverhaal met bakken hilariteit. Dus reed ik gisteren in het stikkedonker voor de ochtendspits uit naar de bezienswaardige (maar om zeven uur ’s ochtends onzichtbare) ‘Veerdonkse Hoeve’ voor een Valentijnsontbijtje in een koeienstal.

Het erf lijkt uitgestorven. Alleen het geluid van Radio Veronica schalt luid uit een stal, kennelijk om de koeien te amuseren die stoïcijns staan te herkauwen onder het lamplicht. In een tweede stal staat een troepje genodigden rillend van de vrieskou koffie te drinken aan statafels in het stro, tussen twee rijtjes koeien.

Boerenzoon Dennis richtte het bedrijf Boerderijuitje op nadat het bedrijf van zijn vader ‘over de kop’ ging door de varkenspest. Maar varkensbedrijven komen niet in aanmerking voor personeelsuitjes, zegt Dennis: „Koeien zijn toch de meest aaibare sector”.

Deze vorm van Boer Zoekt Bijverdienste blijkt een uiterste serieuze zaak. De aanwezigen praten over herziene bestemmingsplannen, win-winsituaties en kwaliteitsimpulsen. De Noord-Brabantse gedeputeerde, die om de feestelijkheid te onderstrepen een koe zal melken, spreekt over ‘verbrede landbouw’ en ‘tak van sport’ en lepelt alarmerende cijfers op van boerenbedrijven die jaarlijks het bijltje erbij neer gooien.

Gelukkig is daar nu de opleving van plattelandsliefde, die het boerenbedrijf zal redden dankzij het bejubelde tv-programma. Moderne boerin Martine heeft haar bedenkingen. Ze heeft het niet zo op de clichébeelden en draagt daarom zelf dreadlocks en een wenkbrauwpiercing. „Een boer is ook een mens hoor”, zegt ze. „Die laten ook sokken slingeren.”

Aaf heeft tot en met 2 maart vakantie.