Meisje wil sexy zijn als ze sexy clip ziet

Popprofessor Tom ter Bogt onderzocht samen met twee studenten de invloed van ‘sexy’ videoclips op tieners. Meisjes blijken er gevoeliger voor te zijn dan jongens.

„Welcome to the Candy Shop”, zegt de vrouw tegen de rapper. Achter haar staan talloze schaars geklede vrouwen klaar voor hem.

Candy Shop van de Amerikaanse rapper 50 Cent is een van de vijf videoclips die werden gebruikt in het onderzoek van professor Tom ter Bogt en twee studenten, Sanne Bogers en Monique Kloosterman. Zij onderzochten de invloed van ‘sexy’ videoclips op de gedachten en gedragingen van tieners.

Bijna vijfhonderd scholieren tussen de 13 en 16 jaar deden aan het onderzoek mee. De ene helft keek naar ‘sexy’ clips, de andere helft zag dezelfde liedjes, maar dan zonder de clips. Zij keken naar concertregistraties.

Clips van gangstarappers zouden vooral jongens beïnvloeden, is de gangbare opvatting, met name in Amerika. Ze zouden leiden tot seksuele bandeloosheid en groepsverkrachtingen. Maar het onderzoek van Ter Bogt laat zien dat vooral meisjes zich iets van de clips aantrekken. Ná het zien van de filmpjes vinden ze een sexy uiterlijk voor meisjes belangrijker dan daar voor. Ook wijzen ze na het zien van de clips permissieve seks, oftewel seks zonder liefde, minder resoluut af.

„Let wel”, zegt Ter Bogt, „een grote meerderheid van de jongeren keurt zulke seks af. Alleen, na het zien van de clips vond een aantal meisjes het op de korte termijn wel oké.” Overigens keken de tieners naar de gecensureerde versies van de clips.

Ter Bogt, die vanmiddag is benoemd tot bijzonder hoogleraar populaire muziek en jeugdcultuur aan de Universiteit Utrecht, is volgens eigen zeggen geen veroorzaker van morele paniek. „Jongeren moeten experimenteren met seks. Maar die experimenten moeten wel gebaseerd zijn op egalitaire verhoudingen. De verhouding tussen mannen en vrouwen in deze clips is ongelijk. De filmpjes doen het lichaamsbeeld van tienermeisjes geen goed. Zodra ze zich definiëren aan de hand van hun uiterlijk, krijgen ze minder zelfvertrouwen, doen ze het minder goed op school en lijden ze vaker aan eetstoornissen.” Muziekzenders zouden sexy clips moeten afwisselen met minder sexy filmpjes, meent Ter Bogt. „Dat drukt schema’s, als dat een sexy uiterlijk belangrijk is, naar achteren. We moeten er op hameren dat dit niet de echte wereld is.”

De onderzochte clips zijn te zien op nrc.nl/binnenland