McCain wil snel Republikeinse eenheid

McCain kreeg gisteren in de race om de Republikeinse nominatie de belangrijke steun van zijn ex-rivaal Romney. Hij hoopt nu op meer conservatieve steun.

De steun die Mitt Romney gisteren uitsprak voor John McCain is een nieuwe aanwijzing dat McCain, de aanstaande Republikeinse leider, zo snel mogelijk een einde wil maken aan de verdeeldheid in zijn partij.

Tot zijn terugtrekking uit de presidentsrace, een week geleden, vocht Romney een vaak bitter gevecht uit met de senator uit Arizona voor de nominatie. McCain deed geen pogingen zijn weerzin voor de ex-gouverneur van Massachusetts te onderdrukken. „Ga nooit worstelen met een varken”, zei hij drie weken geleden over Romney. „Je wordt smerig – en het varken heeft er plezier in.”

Toch benadrukte Romney gisteren dat de Republikeinen zich achter McCain moeten scharen. Het was vooral een signaal aan Mike Huckabee, de ex-gouverneur van Arkansas die zijn strijd met McCain nog steeds niet wil opgeven.

In recente voorverkiezingen ondermijnde hij de kandidatuur van McCain door meer conservatieve stemmers aan zich te binden dan de aanstaande partijleider, die het vooral moet hebben van gematigde Republikeinen.

Hoewel het cijfermatig onmogelijk is dat Huckabee de nominatie nog wint, weigert hij de handdoek in de ring te gooien. McCain heeft 825 kiesmannen gewonnen, Romney 291, Huckabee 240. Voor de nominatie zijn er 1.191 nodig.

Volgens bronnen in zijn thuisstaat Arkansas hoopt Huckabee op het vicepresidentschap onder McCain. Maar door zijn kritiek op Bush’ buitenlands beleid („arrogante bunkermentaliteit”) en zijn relatief progressieve ideeën over de economie, is het onwaarschijnlijk dat McCain met hem in zee wil. Hoewel McCain nog niet heeft gezegd wat voor soort vicepresident hij zoekt, gaat men er in zijn partij van uit dat hij behoefte heeft aan een kandidaat met onberispelijke conservatieve geloofsbrieven.

Romney wil dat zijn gedelegeerden nu McCain steunen, zei hij gisteren. Als ze dat doen heeft McCain nu vrijwel genoeg stemmen voor de nominatie. Maar Huckabee ging gisteren hardnekkig door. „Ik ben misschien wel verslagen, maar dat wil nog niet zeggen dat ik opgeef”, zei hij.

De steunbetuiging van Romney dwingt ook een andere voor McCain lastige groep tot een keuze. Conservatieve praat-radiopresentatoren voeren onder leiding van Rush Limbaugh al weken campagne tegen McCain, omdat hij onvoldoende conservatief en onbetrouwbaar zou zijn.

De meesten van hen steunden Romney, die vorige week op de jaarmarkt van conservatieven, nadat hij zich had teruggetrokken, werd aangewezen als de favoriete politicus van ’s lands conservatieve actiegroepen. Nu Romney achter McCain is gaan staan, zo redeneert diens campagne, heeft ook de talkradio een alibi de strijd te staken.

Intussen doet McCain er alles aan de conservatieven gunstig te stemmen. Hij belooft conservatieve rechters. Geen nieuwe immigratiewet. En deze week stemde hij in de Senaat tegen een wet die het de inlichtingendiensten verbiedt martelpraktijken toe te passen op terreurverdachten. Het gaat onder meer om waterboarding, waarbij een verdachte in de waan wordt gelaten dat hij verdrinkt.

McCain, zelf als krijgsgevangene in Vietnam gemarteld, verzette zich jaren tegen wrede en inhumane verhoortechnieken. Maar deze week onderbouwde hij zijn stem tegen de wet met een verwijzing naar de behoefte van inlichtingendiensten om alle middelen ter beschikking te hebben in geval van een onmiddellijke terreurdreiging. „Wij hebben altijd steun gegeven aan de CIA om extra maatregelen toe te passen”, zei hij.

Volgens zijn critici bewijst dit hoe belangrijk McCain het vindt dat alle conservatieve groepen zich achter hem verenigen. Hij hoopt er nog steeds op, zeggen ze in zijn omgeving, dat hij de partij op één lijn heeft voordat de Democraten hun definitieve keuze hebben gemaakt. Als hij dit op dat moment voor elkaar heeft, resteert hem nog voldoende tijd om weer het centrum op te zoeken. Want in een jaar waarin het electoraat naar links neigt, is dat volgens peilers eens temeer de plaats waar de verkiezingen beslist zullen worden.