Marmelade ‘the easy way’

1 kilo Sevilla sinaasappels1 roze grapefruit3 citroenengeleisuiker1 zakje van mousseline, of een waszakje of thee-eijampotten

James en zijn vrouw drijven in Maastricht een winkeltje – naar de vorige eigenaar Adriaan geheten – dat eigengemaakte jams, chutneys, mosterd, piccalilly, azijn, sauzen en ook marmelade verkoopt. Kortgeleden kreeg ik van hem een paar tips om simpeler een betere marmelade te maken.

De meeste marmeladerecepten schrijven voor dat de sinaasappels voorzichtig geschild moeten worden en dat je vervolgens de dunne schillen in smalle repen moet snijden. Het kan allemaal veel sneller, aldus James.

Niet elke sinaasappel leent zich even goed voor het maken van marmelade. Heel geschikt is de Sevilla, die rond deze tijd op de markt is, maar vaak niet lang. Was de sinaasappels met koud water en boen ze schoon. Snijd ze doormidden. Doe dit ook bij de grapefruit en de citroenen. Pers alle helften uit. Gooi de schillen van de grapefruit en de citroenen weg, bewaar die van de sinaasappels.

Schenk al het sap in een pan. Doe de pitten en het uitgeperste vruchtvlees die in de pers zijn achtergebleven in een mousselinen doekje en knoop dat dicht. Alternatief voor dit builtje: een (nieuw) waszakje dat je in lingeriewinkels kunt kopen of een thee-ei. Haal het wit van de binnenkant van de sinaasappelschillen weg met de punt van een scherp mes of met een lepeltje. Verwijder ook het harde kroontje. Doe de schillen met het builtje in de pan; de pitten geven de marmelade extra smaak. Giet er water bij tot alles onderstaat (ongeveer 1 liter). Breng het vocht aan de kook en laat de schillen in ongeveer 2 uur zacht worden. Haal het builtje met pitten pas weg als de vloeistof is afgekoeld. Pureer de schillen met het vocht in de keukenmachine. Weeg het mengsel en voeg een gelijk gewicht aan geleisuiker toe. Breng de suikeroplossing aan de kook. Enkele minuten laten koken volgens de gebruiksaanwijzing op het pak geleisuiker.

Schenk de marmelade heet in schone potten en draai het deksel erop. Zet ze 5 minuten op hun kop. De hitte steriliseert dan ook de lucht onder het deksel.

Annelène van Eijndhoven

Morgen: Artisjokkentaart