Leider van Birmese rebellen vermoord

Een leider van de Karen-rebellengroep in Birma is in Thailand vermoord. Mahn Sha Lar Phan werd gisteren in zijn huis in de Thaise plaats Mae Sot doodgeschoten. Ooggetuigen melden dat twee mannen hem opzochten in zijn huis, waarna hij werd doodgeschoten.

Mahn Sha Lar Phan leidde als algemeen secretaris de Karen National Union (KNU), een van de belangrijkste gewapende bewegingen in Birma. Maandag stond hij persbureau Reuters nog te woord, en voorspelde hij een nieuwe golf van geweld. De junta in Birma wil binnenkort een referendum uitschrijven om een nieuwe grondwet mogelijk te maken. Die grondwet zal, volgens de KNU, de macht van het militaire regime alleen maar vergroten.

Toch is onduidelijk of de Birmese regering achter de aanslag zit. De KNU en haar gewapende tak hebben te maken met bloedige vetes. Volgens Hse Hse, de zoon van de vermoorde rebellenleider, is de aanslag het resultaat van samenwerking tussen het Birmese leger en een tak van de KNU die onlangs een vredesverdrag met Birma heeft gesloten. Een boeddhistische splintergroepering van de KNU sloot in het midden van de jaren negentig vrede met de junta, terwijl de voornamelijk uit christenen bestaande rebellenbeweging de strijd niet wil opgeven. Volgens getuigen spraken de moordenaars van Mahn Sha Lar Phan in het Karen met hun slachtoffer. De Karen strijden al meer dan zestig jaar voor onafhankelijkheid van Birma. (AFP, AP, Reuters)