Kosovo: ‘Servië kan niets doen’

De Servische premier Vojislav Koštunica heeft gisteren voor het eerst toegegeven dat Servië de onafhankelijkheid van Kosovo niet kan tegenhouden. Maar Servië zal zich, zo zei hij in een toespraak op de televisie, „nooit” bij het verlies van Kosovo neerleggen.

In de Veiligheidsraad van de VN probeerden Servië en Rusland gisteren nog vergeefs het uitroepen van de onafhankelijkheid van Kosovo te verhinderen.

Koštunica noemde de onafhankelijkheid, die waarschijnlijk zondag wordt uitgeroepen, „illegaal”, „gewelddadig” en een „schending van het internationale recht”. Op een persconferentie zei hij later dat Servië „concrete stappen” zal nemen „om te bewijzen dat Kosovo deel uitmaakt van Servië”. De Servische regering nam gisteren een verklaring aan waarin werd gesteld dat het uitroepen van de onafhankelijkheid van Kosovo „ongeldig en nietig” is en dat het „de soevereiniteit en de territoriale integriteit van Servië schendt”; het Servische parlement zal die verklaring nog aannemen.

Volgens Servische media zullen de ambassadeurs in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland worden teruggeroepen, als die landen het onafhankelijke Kosovo erkennen. Nederland wil Kosovo niet direct erkennen, maar de ontwikkelingen in Kosovo nog enige tijd afwachten. De VVD-er Hans Van Baalen vindt dat Den Haag op den duur moet overgaan tot erkenning. „De Serviërs hebben met hun etnische zuiveringen alle rechten verspeeld”, aldus Van Baalen. (Reuters, VIP, AFP)

Miljardenverspilling: pag. 5