‘Konijntje’ scoort met erotisch liedje

Een Nederlandstalig erotisch liedje, kan dat? Dit is toch het land van de vieze en pikante liedjes, van Ria Valk met Janus, Janus, pak me nog een keer en van Puntje erin, puntje eruit. Deze week verscheen een nummer in de hitparade dat het tegendeel bewijst. Konijntje van AKA The Junkies knalt er niet banaal bovenop, maar is vanzichzelf erotisch.

„Ahah”, begint het, waarna een kussenzachte housebeat inzet. Na nog drie ah’s begint de tekst: „Ik zie mensen wiebelen. Kom op konijntje doe maar wiebelen, wiebelen, huppel. Doe maar huppelen alsof je in het bos bent. Wiebel met je oortjes, laat ze heen en weer wiebelen. Kom op konijntje, doe je ding, doe je dansje. Kom op konijntje aahh, doe maar ahhh.”

De lome zang komt niet van een Frans fluistermeisje, maar van een loom Hollands fluisterkonijntje. Een hese mannenstem creëert een sensueel sfeertje.

Wat het nummer tot pure erotica maakt, is de geraffineerde tekst. Niet de dubbelzinnigheid ervan, maar de klank. Het Nederlands geldt als een onmogelijke zangtaal: harde klanken en onhandige klemtonen. De briljante vondst van Konijntje is het woord „wiebelen”. Met die vloeibare trits van w, b en l spoelt het woord rond in de mond. De n wordt ingeslikt.

De stem van steeds dieper te komen, als een grom. „Voor jou alleen en voor niemand anders. Konijntje, omhoog met die handen.”

Aka The Junkies is het gelegenheidsduo Willie Wartaal en dj Arjuno Schiks. Als lid van De Jeugd van tegenwoordig leverde Wartaal in 2005 met Watskeburt al een dadaïstisch meesterwerkje af.

Beluister het nummer op nrc.nl/kunst