Japanse regisseur Kon Ichikawa (92) overleden

amsterdam, 15 febr. Woensdag overleed de Japanse regisseur Kon Ichikawa op 92-jarige leeftijd. Ichikawa werd in het westen bekend door zijn Boeddhistische anti-oorlogsdrama The Burmese Harp (`Biruma no tategoto`) waarvoor hij op het filmfestival van Venetië in 1956 een speciale prijs ontving. Toen had hij al 26 films op zijn naam staan die in Japan nauwelijks waren opgevallen. Tot midden jaren vijftig was hij een typische studioregisseur die maakte wat zijn producenten verlangden. Satirische komedies waren zijn specialiteit - het leidde tot zijn bijnaam `de Japanse Frank Capra`. Hij volgde een opleiding tot graficus en begon zijn loopbaan als animator - Disney was zijn grote voorbeeld. Na de Tweede Wereldoorlog begon hij met live-action films en in de jaren vijftig en zestig volgden de hoogtepunten in zijn zo`n tachtig films omspannende carrière. Uit die films blijkt zijn onmiskenbare gevoel voor dramatische beeldcomposities en spannende kadreringen die zijn achtergrond als beeldend kunstenaar verraden. Zijn bekendste films zijn Fires on the Plain (`Nobi`, 1959), een tegelijkertijd wreed en lyrisch verhaal over Japanse soldaten op de Filippijnen tijdens de Tweede Wereldoorlog, Tokyo Olympiad (1965), zijn visueel overweldigende documentaire over de Olympische Spelen in Tokio, en An Actor`s Revenge (1963).