Het ‘Chinese ei’

Chinezen besteden steeds meer aandacht aan Valentijnsdag. De viering van het jaar van de rat is nog niet voorbij of Chinezen zenden massaal sms-jes naar hun geliefden en vrienden. Ze kopen chocolade, bloemen en ze gaan uit eten. Zelfs theater is in. Gisteren zat ik als enige buitenlander in de concertzaal van het nieuwe, naast

nat.JPG

Chinezen besteden steeds meer aandacht aan Valentijnsdag.
De viering van het jaar van de rat is nog niet voorbij of Chinezen zenden massaal sms-jes naar hun geliefden en vrienden. Ze kopen chocolade, bloemen en ze gaan uit eten.
Zelfs theater is in.
Gisteren zat ik als enige buitenlander in de concertzaal van het nieuwe, naast het Plein van de Hemelse Vrede gelegen , Nationale Grote Theater. Het hypermoderne eivormige theater, dat rond de 300 miljoen euro heeft gekost, is vorig jaar geopend en heeft veel discussie veroorzaakt.
Volgens sommigen zou het minimalistische hypermoderne gebouw niet passen naast historische monumenten als de Verboden Stad en de Grote Hal van het Volk.
Volgens buitenlandse criticasters is het neerzetten van een groot Nationaal Theater ongepast omdat er op het Plein van de Hemelse Vrede in 1989 honderden studenten zijn gedood.
Het ei is egenlijk drie in een: een concertgebouw, een operahuis en een theater. Het ontwerp is van van de Franse architect Paul Andreu die ook het nieuwe Charles de Gaulle vliegveld ontwierp.
Het theater is opgebouwd uit glas, donker hout en titanium.
Vanuit de catacomben beneden straatniveau kijken de bezoekers de lucht in en naar het verkeer op de Chang’anweg aan de noordkant van het theater .
Gisteravond woonde ik  in het concertgebouw een voorstelling bij van het Argentijnse muziekgezelschap van Rodolf Mederos.
Het concert getiteld ‘Special for Valentine’ trok een volle zaal en de Chinezen gingen uit hun dak toen er drie volleerde Chinese dansduo’s op het podium verschenen om de tango te dansen.
Aan het einde van het concert werden de dansparen nog eens op het podium uitgenodigd om samen met het ensemble een toegift te geven waarna Mederos galant de vrouwen kustte en de mannen omhelsde. Voor Chinezen zijn dergelijke intiem gebaren zeer ongebruikelijk, zeker in het openbaar. Mederos kreeg er de lachers mee op zijn hand.
Manager Qin Xiao Ru (30) had van het gebouw en het concert genoten:”Iedereen wil wel een keer in het Nationale Theater zijn geweest en wat is er nu mooier dan dit met je geliefde op Valentijnsdag te doen .Het theater is licht en modern opgezet, de akoestiek is goed en het detoneert niet met de historische omgeving omdat het een bescheiden indruk maakt en niet schreeuwerig is.”
Een wat oudere bezoeker die na de voorstelling in de gangen “the making of” van het theater bekeek, was een andere mening toegedaan.
“Het gebouw is door een westerling gebouwd en is een belediging voor ons Chinezen.Het heeft niets te maken met onze eigen cultuur.”

the.JPG

    • Bettine Vriesekoop