Hariri roept Hezbollah op tot verzoening

In Beiroet heeft de drijvende kracht achter de Libanese regering, Saad Hariri, gisteren de door Hezbollah geleide oppositie tot verzoening opgeroepen.

Hij deed dat op de herdenking van de moord op zijn vader, ex-premier Rafiq Hariri, die samenviel met de begrafenis van Hezbollahcommandant Imad Mughniyeh.

Tijdens deze begrafenis waarschuwde Hezbollahleider Hassan Nasrallah Israël – dat volgens Hezbollah achter de moord zit – dat het „een open oorlog krijgt als het dat wil”.

„U heeft gemoord buiten het natuurlijke terrein; u heeft de grenzen overschreden”, zei hij in een harde toespraak tot tienduizenden mensen die tevoren was opgenomen en op een groot scherm werd uitgezonden. Sinds de zomeroorlog van 2006 tegen Israël houdt Nasrallah zich schuil. Israël heeft direct na Mughniyehs dood bij een aanslag in Damascus zijn ambassades en andere vertegenwoordigingen in het buitenland in staat van paraatheid gebracht.

Saad Hariri, leider van de door het Westen gesteunde 14-Maartbeweging, lanceerde zijn oproep tot verzoening in aanwezigheid van honderdduizenden Libanezen die op het Plein van de Martelaren de aan Syrië toegeschreven moord op zijn vader in 2005 waren komen herdenken.

De regering en de door Syrië gesteunde oppositie zijn sinds maanden verwikkeld in een machtsstrijd die de regering verlamt, de verkiezing van een president verhindert en heeft geleid tot het ernstigste straatgeweld sinds de burgeroorlog (1975-1990). „Onze hand is uitgestrekt”, zei Saad Hariri gisteren, „en zal uitgestrekt blijven, ongeacht de moeilijkheden.”

Beide zijden zijn het inmiddels eens over een presidentskandidaat, legerleider generaal Michel Suleiman, maar niet over de zetelverdeling in een nieuwe regering. Hezbollah eist een dusdanige vertegenwoordiging voor zichzelf en zijn bondgenoten in het kabinet dat het de facto vetomacht heeft. De regering wijst die eis af.

Nasrallah zei enkele uren later in zijn begrafenistoespraak dat „als we zien dat de uitgestoken hand oprecht is, die met een uitgestoken hand zal worden begroet”.

De Amerikaanse president George Bush riep Syrië en Iran, bondgenoten van Hezbollah, gisteren op om „hun pogingen te staken om Libanons wettige regering te ondermijnen en zich te mengen in het politieke proces”. (Reuters, AP, AFP)