Giroblauw past bij ABN Amro

Het zijn percentages waar beleggers dezer dagen de vingers bij aflikken. De Postbank: 79 procent gestegen in vijf jaar tijd. De Rabobank: 110 procent in vijf jaar. En absolute topper is ABN Amro: 161 procent sinds 2003.

Als bovengenoemde percentages betrekking hadden op de rendementen van de beleggingsfondsen van genoemde banken, was er niets aan de hand geweest. Sterker nog, dan hadden beleggers hun financiële adviseurs vast hartelijk bedankt voor zulke mooie resultaten. Maar helaas voor de klanten gaat het hier niet om winsten, maar om toegenomen kosten.

Uit een gisteren gepubliceerd onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat nagenoeg alle banken sinds 2003 de kosten voor het gebruik van een betaalrekening explosief hebben laten oplopen. Bij ABN Amro kostte het hebben van een betaalrekening in 2003 nog 11,50 euro per jaar, nu is dat 30 euro. En de klant maar denken dat blauw de kleur van de Postbank was.

De kostenstijging is opmerkelijk, vindt de bond, omdat Nederlandse consumenten elk jaar efficiënter bankieren. Het aantal pintransacties groeit al jaren, bijna driekwart van de klanten bankiert tegenwoordig via internet en het gebruik van de automatische incasso stijgt ten opzichte van de papieren acceptgiro. Bevriezen dus, die tarieven, voor de komende vijf jaar, eist de bond.

Maar het is onwaarschijnlijk dat dat ook zal gebeuren. Sinds 28 januari dit jaar is het Europees betalingssysteem (Sepa) ingegaan, dat voor alle banken in de 27 lidstaten van de Europese Unie geldt. Dat zal banken op zich vele miljarden euro’s aan besparingen per jaar op gaan leveren, maar dat is slechts een deel van het verhaal.

Dankzij Sepa zullen banken in Europa meer concurrentie van elkaar gaan ondervinden, bijvoorbeeld doordat Europeanen hun bankrekeningnummer mogen meenemen naar andere landen. Handig voor bezitters van een vakantiehuisje in Spanje.

Nu is concurrentie precies waar het de Europese Commissie om te doen was. Maar een van de ijzeren wetten van een ‘nieuwe’ markt is dat de ‘nieuwe’ prijs ergens tussen de hoogste en de laagste ‘oude’ prijzen zal liggen. En Nederland is in Europees perspectief nu juist zeer goedkoop wat bankkosten betreft. ABN mag dan 30 euro per jaar vragen, in sommige zuidelijke lidstaten betalen consumenten 250 euro per jaar voor hun bankrekening.

Vooruitlopend op Sepa zijn ‘goedkope’ Europese banken hun kosten al aan het opschroeven. Fortis bijvoorbeeld rekent gemiddeld eenderde meer dan vorig jaar.

Zouden ze daar de kosten van de overname van ABN Amro deels mee willen financieren?

Egbert Kalse