Gefeliciteerd

poetin.jpgDe president kwam, sprak en overwon. In een met meer dan 1300 journalisten volgepakte Ronde Zaal van het Kremlin gaf Vladimir Poetin gisteren zijn laatste jaarlijkse persconferentie als staatshoofd van Rusland. En iedereen zou het weten. Want het was een meer dan vierenhalf uur durende triomfbijeenkomst die zijn weerga niet kende.„Alles wat ik heb gedaan is een succes”, zei Poetin. Rusland was dankzij zijn inspanningen herrezen uit de as. De lonen waren dankzij hem het afgelopen jaar met meer dan 16 procent gestegen.Alleen over het Westen was hij niet te spreken: het moest de Koude Oorlogssfeer niet zo opkloppen en de waarnemers van de OVSE moesten eens ophouden Rusland de les te willen lezen. „Laat ze hun vrouwen eerst maar eens koolsoep leren koken.”Op zelfverzekerde, soms arrogante, soms charmante  toon beantwoordde Poetin de vragen van de merendeels Russische journalisten, die voortdurend voor hem applaudisseerden en regelmatig als vragen verhulde lofredes op de door hem bereikte en alsmaar onderstreepte resultaten hielden.„Ik zie geen enkele ernstige fout”, zei Poetin over de acht jaar waarin hij ’s lands grote roerganger was . „Alle doelen die we hebben gesteld, zijn behaald.”Zijn grootste prestatie was volgens eigen zeggen dat hij de economie had heropgebouwd en het staatsgezag had gecentraliseerd. Daarbij vergat hij evenwel op te merken dat de wet tijdens dat proces op grote schaal buiten spel was gezet.Het enige minpuntje was, zoals hij desgevraagd toegaf, dat de inflatie was gestegen en dat corruptie nog altijd een hardnekkig probleem bleef.Ook benadrukte Poetin dat Rusland tegenwoordig weer een wereldmacht is die gerespecteerd, „en niet geliefd”, moet worden door Europa en de Verenigde Staten. „We zullen niet de misstap maken door de confrontatie aan te gaan, maar we vinden dat we het recht hebben voor onze belangen op te komen, zoals onze bondgenoten dat ook doen”, zei hij op een vraag over de Russische verbale agressie jegens het Westen.Poetin bevestigde dat hij zo lang mogelijk het premierschap wil blijven vervullen onder zijn opvolger Medvedev. Samen zouden ze de vorige week door Poetin ontvouwde plannen voor de komende twaalf jaar willen realiseren, wat er op duidt dat Poetin als president zeker tot 2020 houdbaar is. Van de gelegenheid maakte hij tevens gebruik om Medvedev voor de Russische televisiecamera’s en verzamelde pers nog eens extra aan te bevelen.Ook waarschuwde Poetin Polen en Tsjechië voor de gevolgen van het stationeren van het Amerikaanse raketschild op hun bodem. Rusland zou in dat geval zeker kernraketten op die landen richten. „We waarschuwen tijdig: als jullie die ene stap nemen, nemen wij die andere stap.”En dan was er ook nog de kwestie van een onafhankelijk Kosovo: als dat zich onafhankelijk zou verklaren en het Westen dit zou steunen, dan zou Rusland niet dwars blijven liggen, ook al is er sprake van een „idiote beslissing”.Poetin blonk als vanouds uit in het flirten met vrouwelijke journalisten. Toen een van hen een vraag wilde stellen over de moeilijke economische situatie in Rusland en begon met de mededeling dat ze een kind wilde, zei Poetin: „Gefeliciteerd, waarom vraagt u dat aan mij?”