Gazprom: winst licht lager na dalen afzet

Het Russische staatsgasbedrijf Gazprom heeft over de eerste negen maanden van 2007 zijn winst licht zien afnemen als gevolg van dalende leveranties en lagere prijzen. Dat blijkt uit de vandaag gepubliceerde kwartaalresultaten.

Ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder daalde de nettowinst met 1,25 procent naar 454,5 miljard roebel (12,6 miljard euro). Dit is vooral het gevolg van dalende verkoopvolumes: de eerste negen maanden van 2007 bedroegen die 400,6 miljard kubieke meter gas. Een jaar eerder was dat 413,9 miljard, 3,3 procent meer. Gazprom kampt daarbij met dalende verkoopprijzen voor leveringen in Europa. Het continent importeert circa 25 procent van zijn verbruikte gas uit Rusland.

De winstdaling werd deels gecompenseerd door hogere gasprijzen op de binnenlandse markt en in de voormalige Sovjetstaten. De Russische regering heeft in het verleden een limiet gesteld aan de binnenlandse gasprijs om de economie te stimuleren maar verhoogt nu geleidelijk de prijs naar Europese niveaus. De omzet van Gazprom nam toe: eind september bedroeg die 516,2 miljard roebel, 5,4 procent meer dan in dezelfde periode in 2006.

In Europa heerst angst voor de toenemende afhankelijkheid van Russische energie. Gazprom, voor 51 procent in handen van de staat en de facto door het Kremlin bestuurd, zou politieke invloed kunnen uitoefenen door te dreigen met een gasstop, zoals in Oekraïne vorige week. Europa werkt daarom aan alternatieven, zoals de Nabucco-pijplijn. Tijdens een persconferentie noemde de Russische president Poetin die pogingen gisteren „dom” en „onvriendelijk”.