Film van de dag

Scène uit Gegen die Wand (Fatih Akin, 2004, D/TR).

Gegen die Wand. Hij heeft het leven vaarwel gezegd na de dood van zijn vrouw, zij wil het leven juist omhelzen door haar familie te verlaten. Samen vormen Cahit en Sibel een onwaarschijnlijk liefdespaar. De Turks-Duitse regisseur Fatih Akin maakte er een subtiel psychologisch drama van. De spanning van het tussen twee culturen leven speelt een rol in zijn film, maar blijft steeds onderstroom. Op de voorgrond zien we een spannend spel tussen de oudere en gedesillusioneerde Cahit en de sprankelende, maar soms radeloze Sibel. Hoofdmoot van het verhaal speelt zich af in Hamburg, maar de climax voert Sibel en Cahit naar Turkije, naar Istanboel, waar geen van twee eigenlijk de weg weten. Beide hoofdrollen worden prachtig vertolkt, door Birol Ünel (Cahit) nog overtuigender dan door Sibel Kekilli. ‘Auf der anderen Seite’, de nieuwe film van Akin, draait nu in de bioscopen. (Fatih Akin, 2004, D/TR), Ned. 2, 22.50-0.30u.