Europarlementariërs: zorg over grensplan

BRUSSEL. Schending van de privacy en onnodige bureaucratie. Dat zijn de voornaamste zorgen van Nederlandse europarlementariërs over een gisteren gepresenteerd plan om de Europese grensbewaking te versterken. Onderdeel van het plan van de Italiaanse eurocommissaris Franco Frattini (Justitie) is een voorstel om vingerafdrukken op te slaan van alle niet-EU-burgers die naar Europa komen. Ook moet worden vastgelegd hoe bezoekers betalen voor hun reis, wat hun bestemming is, wanneer ze de EU binnenkomen en wanneer ze weer vertrekken. Zo kan bijvoorbeeld worden vastgesteld of mensen bij een vorig bezoek te lang zijn gebleven. Vooral GroenLinks en D66 reageren kritisch op de plannen. ”Een centrale database met honderden miljoenen vingerafdrukken”, zegt Sophie in `t Veld van D66. ”Het is maar de vraag of deze aanpak proportioneel is. De doeleinden waarvoor de gegevens gebruikt mogen worden zijn nauwelijks afgebakend.” Kathalijne Buitenweg (GroenLinks) heeft nog geen garanties voor privacybescherming gezien, zegt ze. ”Er bestaat dus een reële kans dat de gegevens per ongeluk op straat komen.”