EU wil copyright op muziek van 95 jaar

Zangers en muzikanten moeten gedurende een langere periode royalty’s krijgen over hun liedjes. Dit heeft de Europese Commissie gisteren verklaard. Op dit moment gelden de muziekrechten voor uitvoerenden gedurende 50 jaar. De commissie wil deze periode verlengen naar 95 jaar.

De EU-commissaris voor de interne markt, Charlie McCreevy, verklaarde gisteren tegenover de Britse BBC dat „Europese artiesten het morele recht hebben om het gebruik van hun werk te controleren en een boterham te verdienen met hun optredens”.

Duizenden zangers en muzikanten die muziek opnamen aan het eind van de jaren vijftig of het begin van de jaren zestig dreigen het komende decennium de rechten over de door hun uitgevoerde nummers kwijt te raken, terwijl de inkomsten uit hun oude hits vaak hun enige pensioen vormen. In de nieuwe opzet krijgen zij gedurende 95 jaar een bepaald percentage, als hun muziek bijvoorbeeld wordt gedraaid in een warenhuis.

Grote popsterren,als Cliff Richard en Roger Daltrey hadden zich al lange tijd sterk gemaakt voor een verandering van het copyright. Maar McCreevy wees erop dat niet alleen de grote popsterren zullen profiteren van de voorgestelde wijzigingen. „Ook studiomuzikanten die hebben meegespeeld zullen profijt hebben.”

Het copyright geldt, grofweg, uit twee groepen; degene die schreef de muziek en degene die voert het nummer uit. Al dragen ze deze rechten ook vaak over aan een muziekuitgever of een platenmaatschappij. Wie de muziek wil gebruiken, moet aan beide rechthebbenden betalen; bedragen die hoog kunnen oplopen. Het recht van de componist blijft overigens tot 70 jaar na zijn dood gelden. Muziekproducers die bijvoorbeeld een sample van Ray Charles willen gebruiken, moeten daarvoor toestemming vragen en betalen aan zijn nabestaanden.

McCreevy kondigde ook aan opnieuw naar het copyright op lege discs te willen kijken om artiesten te compenseren als hun werk wordt gekopieerd op zo’n leeg schijfje.