Doven dansen op de trillingen van de bas

Het doel van dansfeest MuteSounds is horenden met niet-horenden te laten mixen.

„Geen gekke dingen als ballonnen, dat benadrukt alleen maar de handicap.”

Sencity, een al bestaand evenement voor doven en horenden. Heerhugowaard, 2006. Foto Rob Wetzer Wetzer, Rob

Zien. Voelen. Horen. Het zijn de drie zintuigen die er morgenavond toe doen bij MuteSounds, een muziekevenement voor doven, slechthorenden én horenden. Voor de gelegenheid heeft Het Paard van Troje in Den Haag een op de maat van de muziek trillende en oplichtende dansvloer gekregen. En de acts van de avond zijn behalve muzikaal ook stuk voor stuk visueel prikkelend.

MuteSounds is ontsprongen in het hoofd van student Maks Oosterbaan (28). Zijn zus is doof en via haar wist hij dat stichting Skyway al een tijd feesten voor doven, slechthorenden en horenden organiseert. Alleen waren deze nooit in de omgeving van Den Haag.

Toen Fonds 1818 in samenwerking met de lokale krant afgelopen zomer jongeren uit de regio opriep vernieuwende ideeën in te dienen voor de Lenteprijs, besloot hij mee te doen. Samen met drie studiegenoten van Culturele & Maatschappelijke Vorming maakte hij van het idee een projectvoorstel. Tot hun verrassing wonnen ze de hoofdprijs van 10.000 euro.

Sindsdien is het hard gegaan. Van een plan van twee A4’tjes is MuteSounds uitgegroeid tot een dansfeest met een uitgebreide line-up waar, als het een beetje meezit, morgenavond elfhonderd mensen op afkomen. Maks Oosterbaan: „In eerste instantie wilden we het in de kleine zaal van Het Paard doen, maar die was voor driehonderd man al snel te klein.”

Omdat vier horenden niet kunnen bepalen wat voor doven en slechthorenden leuk is, werden vijf dove jongeren aangetrokken. Met een tolk bij de hand is het negental aan het brainstormen geslagen. „Wij vieren hadden echt duizenden ideeën. Dingen als ‘maak de horenden een avondje doof’. Zij vonden dat nergens op slaan. Ze hebben ons op het hart gedrukt om juist géén gekke dingen als koptelefoons of ballonnen te gebruiken. Het benadrukt alleen maar dat ze een handicap hebben.” En dat is het laatste dat MuteSounds wil doen.

Toch zoeken volgens de student in de praktijk veel doven elkaar op als ze uitgaan. En meestal gaan ze dan naar speciale feesten. Vooral omdat ze door hun gebarentaal vaak opvallen in een gemiddelde uitgaansgelegenheid. Aan dat aapjes kijken moet met MuteSounds een einde komen. Het voornaamste doel van de avond is namelijk de drie verschillende groepen te mixen. Ze met elkaar in contact te brengen. „Om te laten zien dat dove mensen normale mensen zijn”, zegt Oosterbaan.

Omdat het een echte stapavond is, begint MuteSounds pas om elf uur. Net als andere dansfeesten. Wel wordt bij wijze van voorprogramma in Filmhuis Den Haag de film It’s All Gone Pete Tong vertoond. Een met prijzen overladen film over een populaire dj die zijn carrière door lawaaidoofheid bijna ten onder zag gaan, maar de oplossing vond in het visuele. „We hebben Pete Tong ook nog benaderd om te draaien. Alleen is zijn dochtertje morgen jarig. Anders was hij waarschijnlijk wel gekomen.”

De uiteindelijke line-up bestaat uit meerdere dj’s en live acts, veelal met extra drummers en bassisten (voor de trillingen) en dansers, licht- en videoshows (voor het visuele). Eén van de dj’s, DJ Chinaman, is doof, net als zijn MC en breakdancer. „Het is geen grote naam. Maar behalve dat hij iets toevoegt omdat hij doof is, is hij ook echt goed. Dat hebben we wel even gecheckt.” Want de muziek speelt bij MuteSounds, in tegenstelling tot andere feesten voor doven, zeker géén ondergeschikte rol. Het geheel moet aantrekkelijk zijn voor alle drie de doelgroepen. Vandaar ook dat de muziek geen decibel harder staat dan normaal in Het Paard. Oosterbaan: „Het heeft geen zin om de muziek keihard te zetten. De doven voelen de trillingen van de bas sowieso. En voor de slechthorenden is harde muziek, net als voor de horenden, alles behalve fijn. Het zorgt er alleen maar voor dat hun hoorapparaten doorslaan.”

Of er na morgenavond een vervolg komt van MuteSounds, is nog onduidelijk. De studenten willen eerst kijken hoe de eerste avond verloopt. En dan gaan ze, hopelijk, met het project afstuderen.

MuteSounds, morgenavond vanaf 23.00 uur in Het Paard van Troje. Kijk voor het volledige programma op www.mutesounds.nl.

    • Anke Meijer