Dierpolitiek

Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren heeft aan de Minister van Landbouw gevraagd of er 41 nieuwe regels komen om dieren te beschermen.

Zo denkt de Partij voor de Dieren dat een vis zich voelt foto AP A girl reacts as she looks at fish inside a tank cover at the Two Oceans Aquarium situated at the Waterfront in Cape Town, South Africa, Monday, Feb. 11, 2008. Thousands of tourist visit the Western Cape province of South Africa every year. (AP Photo/Schalk van Zuydam) Associated Press

‘Er komt veel dierenmishandeling voor”, zegt partijleider Marianne. „Dieren kunnen niet voor zichzelf opkomen.” Volgens Marianne doet de regering te weinig voor dieren. Daarom heeft ze twintig uur met de Minister van Landbouw, Gerda Verburg, vergaderd over afspraken om dieren beter te beschermen. De voorstellen zijn voorgelegd aan de Tweede Kamer. Er is afgesproken dat er camera’s komen te hangen op veemarkten, die controleren of koeien en varkens goed behandeld worden. Verder wordt de handel in honden aangepakt. In Tjechië worden honden vaak geboren bij een moeder die in een betonnen hok woont. Jongen worden weggehaald en in Nederland voor weinig geld verkocht. Tot slot zijn er regels gemaakt voor de bescherming van kleine huisdieren. Maar goudvissen mogen nog wel in een ronde kom blijven zwemmen volgens de minister. „Terwijl ronde vissenkommen helemaal niet goed zijn voor goudvissen”, zegt Marianne. „In een ronde kom zit te weinig water en kan de vis niet goed schuilen. Daarin wordt een goudvis niet oud, terwijl hij wel dertig jaar kan worden.” Ook al wilde zij 41 nieuwe regels voor de dieren, toch is Marianne tevreden met de drie nieuwe afspraken die gemaakt zijn.