De waarheid achter de relaxte atmosfeer

Met ontzetting las ik de brief van Peter-Jan Donders uit Eindhoven (nrc.next, 13 februari). Hij heeft een mooie vakantie gehad in Kenia: ”We hebben genoten van de mensen, het landschap, de wilde dieren. Doordat de media een erg sensatiegericht beeld schetsen, worden de problemen alleen maar groter.” Afgelopen zomer heb ik als vrijwilliger in en rond de stad Kisumu (West-Kenia) gewerkt. Ook ik heb genoten van Kenia. Daarnaast heb ik mijn ogen open gehouden voor de onderlinge tegenstellingen, corruptie en de verkiezingsstrijd die ook toen al woedde. Daar hoef je helemaal geen ”op sensatie beluste media” voor te zijn. Je kijkt gewoon televisie, praat met mensen en leest een krant. Dan weet je dat er een andere waarheid schuilt achter de vrolijke toeristenindustrie en de relaxte atmosfeer in het land.