De sfeer was nog nooit zo goed bij de Moslimomroep

Bestuur en medewerkers van de Nederlandse Moslim Omroep verweerden zich gisteren tegen allerlei beschuldigingen. Vloeiden die voort uit wraakbehoefte van de oud-directeur?

Hilversum, 15 febr. - De Nederlandse Moslim Omroep (NMO) zit niet in een crisis. De zendtijd is niet gekaapt door extremistische moslims. Er is geen reden om de omroep zendtijd af te nemen. Dat verklaarde de NMO gistermiddag tijdens een speciale persbijeenkomst in Hilversum.

De moslimomroep reageerde hiermee op een kritische reportage van actualiteitenrubriek Nova. Die zond vrijdag een item uit getiteld ‘Nederlandse Moslim Omroep in handen van conservatieven’. „De NMO is door Nova belasterd en beschadigd”, aldus de advocaat van de moslimomroep gisteren.

In oktober had Nova al aandacht besteed aan de vermeende radicalisering binnen de NMO. Die reportage vond de moslimomroep zo kwetsend dat men naar de rechter stapte. In april of mei komt de zaak voor. Volgende maand al spreekt de Raad voor de Journalistiek zich uit over de kwestie.

De Nova-reportages, waarin ex-medewerkers en oud-bestuursleden kritiek uitten op de gang van zaken bij de omroep, waren voor de PVV aanleiding om Kamervragen te stellen aan minister Plasterk (Media, PvdA). Die stelde dat de NMO voor het eind van deze maand een representatief bestuur moet hebben, anders wordt de zendtijd van de omroep beperkt. Dat bestuur is inmiddels bijna voltallig, aldus de NMO gisteren. Alleen een vertegenwoordiger van de alevieten ontbreekt.

De moslimomroep beklaagde zich gisteren over het feit dat Nova het journalistieke principe van hoor en wederhoor onzorgvuldig heeft toegepast. Het NMO-bestuur zou pas vlak voor de uitzending in de gelegenheid zijn gesteld om te reageren op de uitzending van vrijdag. Nova ontkent dat. Hugo van der Parre, lid van de hoofdredactie van Nova, zei tijdens de persbijeenkomst gisteren dat de NMO „minstens tien keer” de mogelijkheid tot wederhoor is geboden. „Waarom heeft u niet gereageerd?”

De NMO wilde niet reageren op de tweede kritische reportage voordat de Raad voor de Journalistiek of de rechter zich zou hebben uitgesproken over de eerste reportage in oktober, aldus de advocaat. „Je gaat niet aan tafel zitten met een medium dat je een loer draait.”

Volgens de NMO komen in de reportage slechts personen aan het woord die een zakelijk conflict hebben met de omroep. „Wij hebben geen behoefte om te reageren op quotes van mensen die allemaal een reden hebben om met modder te gooien”, aldus NMO-voorzitter Abderrahman Farsi gisteren. De geïnterviewden zouden verder allen bevriend zijn met de ontslagen directeur Frank William. Hij wordt verdacht van fraude met een arbeidscontract. William zou bovendien talrijke aanvaringen hebben gehad met zijn personeel, aldus NMO-medewerkers gisteren.

De sfeer binnen de NMO is de afgelopen tien jaar nog nooit zo goed geweest, aldus de omroep gisteren. Het ziekteverzuim dat onder William vijftig procent bedroeg is sterk gedaald. De financiën zijn volgens het bestuur op orde. En het programmabeleid is niet veranderd of geradicaliseerd.

De NMO is een van de twee moslimomroepen in Nederland. Men deelt de zendtijd voor de islam met de Nederlandse Islamitische Omroep (NIO). Omdat het Commissariaat voor de Media slechts één omroep per levensbeschouwing toestaat moeten NMO en NIO verplicht samenwerken. In september werd een compromis bereikt. De Stichting Verzorging Islamitische Zendtijd verdeelt de radio- en tv-tijd voor moslims tussen NMO en NIO.

    • Jan Benjamin