Dansdagen blijven toch in Maastricht

De Nederlandse Dansdagen (NDD) blijven in Maastricht. Afgelopen september kondigde directeur Leontien Wiering nog aan dat het driedaagse festival, met de hoogtepunten van het voorafgaande dansseizoen, per 2010 zou verhuizen naar Amsterdam. In Maastricht was het festival volgens haar uitontwikkeld; Amsterdam zou betere mogelijkheden bieden en meer internationale uitstraling hebben.

Het bestuur was echter tegen, de gemeente Maastricht en de provincie Limburg waren woedend. Andere partijen twijfelden aan de haalbaarheid: Amsterdam zou niet zitten wachten op een nieuw festival, Maastricht werd geroemd om de sfeer en de mogelijkheid te netwerken. Bovendien leek Wiering met haar voornemen in te gaan tegen zowel het advies van de Raad voor Cultuur als de trend van meer kunst in de regio.

Na overleg tussen alle partijen is besloten in Maastricht te blijven. Directeur van Theater aan ’t Vrijthof en NND-bestuurslid Guido Wevers noemt het namens gemeente en provincie: „een verstandig besluit. Het debat was stevig. Het is goed voor ’t zuiden en we investeren in een nieuwe dansinfrastructuur.”

Wiering die vorig jaar suggereerde dat ze zou opstappen als de verhuizing niet doorging, zegt nu: „Ook bij mij was sprake van voortschrijdend inzicht. Mijn ambities om te groeien kunnen nu ook in Maastricht gerealiseerd worden. Mijn functioneren staat niet ter discussie.”