ChristenUnie: mijd opening Spelen Peking

De ChristenUnie wil dat Nederlandse sporters de openingsceremonie van de Olympische Spelen in China op 8 augustus mijden. In China wordt ondertussen heftig gereageerd op kritiek uit het westen.

Kamerlid Voordewind stelde gisteren een ‘versobering’ van de Nederlandse inbreng voor tijdens Kameroverleg met minister van Buitenlandse Zaken Verhagen. Die liet weten niets in zo’n boycotactie te zien. Voordewind: „Dat is een beetje een Pavlovreactie van Verhagen. Voor een totale boycot van de Olympische Spelen is geen draagvlak, maar laten we gaan kijken of er geen tussenoplossingen zijn.”

Voordewind ziet het liefst dat Nederland afziet van deelname aan de ‘vlaggenparade’, zoals bij de Spelen van 1980 in Moskou. Ook valt te denken aan een uitgeklede officiële delegatie bij de opening of het dragen van polsbandjes bij wijze van protest. Afzien van een Holland Heineken House in Peking, zoals cabaretier Erik van Muiswinkel suggereerde, gaat Voordewind te ver. „We willen de morele druk niet op de schouders van de sporters leggen.”

De ChristenUnie wijst erop dat Amnesty International onlangs in een rapport vaststelde dat de mensenrechtensituatie in China de afgelopen jaren is verslechterd. De Britse prins Charles heeft afgezegd voor de opening, eerder deze week trad regisseur Steven Spielberg terug als artistiek adviseur van de openingsceremonie omdat China in zijn ogen onvoldoende druk uitoefende op Soedan inzake Darfur.

Op de terugtrekking van Spielberg is in China heftig gereageerd. „Dat het drama van Darfur in verband wordt gebracht met China’s politiek in Afrika en Soedan en zelfs met de Spelen is niet acceptabel”, aldus een woordvoerder van Buitenlandse Zaken.

De Chinese staatskrant Global Times schreef dat de beslissing van Spielberg het Chinese volk met afschuw vervult en dat de Amerikaan het respect van miljoenen Chinezen heeft verloren. Jin Carnong, hoogleraar Amerikaanse studies aan de volksuniversiteit van Peking, noemde de westerse kritiek op China’s rol in Darfur tendentieus en belastend. De Amerikaanse president Bush heeft gezegd dat hij wel aanwezig zal zijn bij de opening van de Spelen.