China: onbegrip over Afrikabeleid bij critici

Peking. Veel critici van het beleid van China jegens Soedan of Darfur ”begrijpen dat beleid niet” en hebben ”bijbedoelingen” met hun kritiek. Dat zei een Chinese woordvoerder over het besluit van de Amerikaanse filmregisseur Steven Spielberg om zich terug te trekken als artistiek adviseur van de Olympische Spelen in Peking. Spielberg wil zo protesteren tegen de Chinese steun voor het bewind in Soedan en de Chinese onwil om mee te werken aan het beteugelen van het geweld in Dar-fur. De Chinese woordvoerder ging niet in op de aard van de ”bijbedoelingen”. Hij zei wel te hopen dat de Spelen niet worden ”verstoord door politieke problemen”. Negen winnaars van de Nobelprijs, onder wie de Zuid-Afrikaanse aartsbisschop Desmond Tutu, hebben de Chinese president Hu Jintao in een brief gevraagd de Chinese steun voor het Soedanese bewind te staken voordat de Spelen beginnen.