Cabaret zoals het zelden meer wordt gemaakt

Dankzij het cabaret Door: Don Quishocking €25,95 ****-

Dankzij het cabaret Door: Don Quishocking €25,95

Het ziet er, 28 jaar na dato, nogal bespottelijk uit, zoals de vijf leden van de cabaretgroep Don Quishocking in 1980 in een studiodecor werden gedrapeerd. Zo precieus, zo hypergestileerd – kijk eens hoe artistiek en sensitief wij hier aan introspectie doen – zou nu niemand het meer willen. Maar dan beginnen ze De oude school te zingen, het chanson dat Willem Wilmink over zijn lagereschooltijd schreef. En dan is die buitenkant snel vergeten. Een van de mooiste liedjes uit het Nederlandse repertoire, ragfijn op muziek gezet door DQ-pianist Pieter van Empelen en met toewijding gezongen door Anke en George Groot, Jacques Klöters en Fred Florusse.

Don Quishocking was een van de laatste grote cabaretensembles die niet alleen mooi meerstemmig konden zingen, maar ook intelligent, literair cabaret te bieden hadden waarin de ironie doorgaans de overhand had.

„In het openbaar geestig nadenken”, zoals Klöters het formuleert in een van de tv-programma’s die op deze dubbel-dvd (plus één cd en een tekstboekje) werden vastgelegd. Een carrière-overzicht van 1968 tot en met 2007, toen de groep een reünievoorstelling speelde.