boekberichten

Geen herdruk van het uitverkochte boek van Joran van der Sloot

Joran van der Sloots uitverkochte boek De zaak Natalee Holloway. Mijn eigen verhaal over haar verdwijning op Aruba (Sijthoff) wordt niet meer herdrukt. In het vorig jaar in april verschenen boek, waarvan 15.000 exemplaren zijn gedrukt, geeft Van der Sloot zijn visie op de zaak Natalee Holloway. Het huidige boek beschouwt de uitgeefster Marga de Boer als „gedateerd”, in de zin dat het niet compleet is na de gebeurtenissen van deze maand. Ze typeert het boek als „narratieve non-fictie”: de feiten moeten kloppen, en die worden verhalend gebracht. Misschien komt er in een later stadium, als er meer bekend is in de zaak, een herziene of aangevulde editie. (SJ)

Obama verslaat Clinton met Grammy

Barack Obama heeft in ieder geval één race tegen de Clintons gewonnen: de Grammy. Hij versloeg Bill Clinton zondag in de categorie ‘gesproken woord’ met de luisterversie van zijn bestseller The Audacity Of Hope: Thoughts On Reclaiming The American Dream. Clinton was genomineerd met de gesproken versie van Giving: How Each of Us Can Change the World, waarin de oud-president burgers aanspreekt op hun morele verantwoordelijkheid. Obama versloeg nóg een oud-president: Jimmy Carter, genomineerd met vier op cd uitgebrachte bijbellezingen Sunday Mornings in Plains: Bringing Peace to a Changing World.

Bill Clinton won de prijs al twee keer en Hillary won de prijs in 1996 met de audioversie van haar boek It Takes a Village. Obama won de Grammy twee jaar geleden voor het eerst met de luisterversie van zijn autobiografie Dreams From My Father. (RK)

Een museum voor Günter Grass

De Duitse auteur en Nobelprijswinnaar Günter Grass (80) krijgt binnenkort een geheel aan hem gewijd museum in de Poolse stad Gdansk, waar hij geboren werd. Gdansk behoorde destijds tot Duitsland en droeg toen de naam Danzig.

Grass werd onlangs in Gdansk gehuldigd naar aanleiding van zijn tachtigste verjaardag. Toch is het initiatief opmerkelijk omdat Grass’ recente bekentenis, dat hij aan het eind van de Tweede Wereldoorlog even actief was bij de Waffen-SS, ook in Polen zeer heftige polemieken uitlokte. Het gegeven heeft de goede contacten met zijn geboortestad echter niet verstoord. (DL)

Aussies krijgen gratis Nederlands boekje

Bezoekers van de Australische Adelaide Writers Week, een van de grootste internationale literaire festivals ter wereld, ontvangen vanaf 5 maart een gratis bloemlezing van Nederlandse literatuur. „Daarmee wordt een goed Nederlands gebruik – het boekenweekgeschenk – naar Australië geëxporteerd”, aldus Malou Nozeman namens Stichting Dirk Hartog, initiatiefnemer van het project. Aanleiding voor de publicatie is het feit dat bekende Nederlandse auteurs sinds 20 jaar deelnemen aan het tweejaarlijkse festival. In Tales from the Lowlands staan in het Engels vertaalde romanfragmenten en korte verhalen van ondermeer Arnon Grunberg, Adriaan van Dis, Moses Isegawa en Marcel Möring. (RK)

Lees verder op http://papierenman.blogspot.com of nrc.nl/boekenblog

M.m.v. Stine Jensen, Reinier Kist en Dirk Leyman