Birma: leider grootste rebellengroep dood

Yangon. De secretaris-generaal van de grootste Birmese rebellengroep, de Karen National Union (KNU), is doodgeschoten in zijn huis in Mae Sot, een stadje op de grens met Thailand. Pado Mahn Shar was de leider van de KNU en haar militaire tak, het Karen Nationale Bevrijdingsleger, dat al zestig jaar vecht tegen de Birmese regering. De KNU wil een eigen staat voor de etnische Karen in het oosten van Birma. De Birmese junta heeft het huisarrest van de plaatsvervangende leider van de Nationale Liga voor Democratie (NLD), met een jaar verlengd, ondanks oproepen van de NLD - de partij van Nobelprijswinnares Aung San Suu Kyi - en de internationale gemeenschap om hem vrij te laten. De 81-jarige Tin Oo is onder huisarrest sinds mei 2003. Hij mag zijn huis zelfs niet uit om naar de dokter te gaan.