Bernanke klaar voor nieuwe renteverlaging

De Amerikaanse centrale bank staat klaar om de rente verder te verlagen als de economische ontwikkelingen hier aanleiding toe geven. Centralebankpresident Ben Bernanke heeft dit gisteren gezegd.

Hij waarschuwde ook dat de risico’s voor een verdere vertraging van de economische groei aanzienlijk zijn.

Bernanke sprak voor de bankencommissie van de Amerikaanse Senaat. De Fed zal „tijdig reageren om de economische groei te ondersteunen”, aldus Bernanke. Hij zei een matige groei te verwachten in 2008, alhoewel hij eraan toevoegde dat de groei in de loop van het jaar waarschijnlijk weer zal versnellen dankzij de fiscale maatregelen van de regering-Bush en de invloed van eerdere renteverlagingen.

In januari verlaagde de Fed de rente in acht dagen met 125 basispunten. De rentestappen waren een reactie op de kelderende beurskoersen en macro-economische data die erop wezen dat de Amerikaanse economie minder hard groeide dan verwacht. Sinds de renteverlagingen is de vrees voor een verdere groeivertraging, of zelfs een recessie, alleen maar toegenomen. Analisten houden er rekening mee dat de Fed de rente tijdens de komende vergadering van 8 maart met nog eens 50 basispunten zal verlagen tot 2,5 procent.

Op de beurzen had het vooruitzicht op een verdere renteverlaging echter weinig effect. Op Wall Street sloten de Dow-Jonesindex en de Nasdaq gisteren lager, respectievelijk met 1,4 en 1,7 procent verlies. Beleggers in de VS leken niet meer onder de indruk van een renteverlaging, een actie die normaal voor stijgende koersen zorgt.

Eerder reageerden zij op de waarschuwende woorden van Bernanke dat de gevaren voor de Amerikaanse economie niet voorbij zijn. De Fed-president verwees onder meer naar de problematische situatie op de huizenmarkt en de impact van de kredietcrisis. „Het feit dat het moeilijker en duurder is geworden om geld te lenen, zorgt voor een afremming van de economische groei”, zei Bernanke gisteren tegen de senatoren.

In Amsterdam gingen de koersen in de ochtendhandel licht omhoog, maar zakten kort na opening weer in, net als andere indexen, onder meer veroorzaakt door het nieuws dat de Franse investeringsbank Natixis ruim 1 miljard euro moet afboeken op risicovolle beleggingen in de VS. De AEX stond aan het einde van de ochtend op 442,82 punten, vrijwel onveranderd vergeleken met gisteren. Elders in Europa stonden de belangrijkste beursindexen op de slotstanden van gisteren of op een klein verlies.