Beatrix verliest langzaam de ‘r’

Koningin Beatrix verliest langzaam haar r. Of beter gezegd, ze laat langzaam haar r verdwijnen aan het einde van woorden als ‘maar’ en ‘weer’. Dat schrijft taalkundige Marc van Oostendorp in het jongste nummer van Onze Taal, dat vandaag is verschenen. Van Oostendorp heeft de afgelopen 25 kersttoespraken van de koningin met elkaar vergeleken met behulp van computeranalyses. Beatrix volgt een algemene uitspraakverandering, concludeert Van Oostendorp. Ook bij andere Nederlanders is de slot-r steeds minder goed hoorbaar. „Er is iets aan het veranderen in Nederland”, zegt directeur Peter Smulders van het Genootschap Onze Taal. Uit eerder – Brits – onderzoek bleek dat ook de uitspraak van koningin Elizabeth was opgeschoven in de richting van het Britse volk. (NRC)

Lees het artikel uit Onze Taal en beluister de verdwijnende ‘r’ van Beatrix via: nrcnext.nl/links