Als Klein Duimpje verdwaald op een verre planeet

Les maîtres du temps Regie: René Laloux €24,99

Het is maar de vraag wie de ‘meesters van de tijd’ zijn tijdens het kijken naar de nieuwe high definition transfer van de scifi-animatieklassieker Les maîtres du temps van René Laloux (vooral bekend van de eveneens op een boek van Stefan Wul gebaseerde grillige tekenfilm The Fantastic Planet uit 1973). De toeschouwer toch in de eerste plaats. Want hoewel de futuristische taferelen die Laloux in 1982 samen ontwierp met striptekenaar Moebius niet gedateerd aandoen, zijn ze wel geruststellend nostalgisch. De verre planeet Perdide waar het jongetje Piel na een missie met zijn vader als Klein Duimpje de weg kwijtraakt in een buitenaards bos, is getekend in ronde vormen en pasteltinten. Piel wordt met behulp van de intergalactische radio ‘Mike’ langs engelachtige, gezichtloze wezentjes geleid die iedereen willen ‘bekeren’. Ook als Piel aan het einde van zijn reis in een tijdlus verzeild raakt, is het nog steeds de toeschouwer die daaruit met een schok ontsnapt en zich weemoedig realiseert dat sciencefiction lang niet meer zo dromerig wonderschoon was.

    • Dana Linssen