Alle nutteloze Denen worden geruimd

How to get rid of the Others Regie: An-ders Rønnow Klarlund €14,95 ****-

How to get rid of the Others Regie: Anders Rønnow Klarlund €14,95

Had de Zweedse neurochirurg Stig Helmer dan toch gelijk toen hij ze in Lars von Triers The Kingdom constant uitmaakte voor ‘Deens tuig’? In het inktzwarte How to get rid of the Others worden alle nutteloze Denen geruimd volgens de ‘Nieuwe Kopenhagen Criteria en een schat aan persoonsgegevens’: wie de samenleving meer kost dan oplevert krijgt de kogel. Let wel: deze nieuwe ‘sociale regelgeving’ werd door het parlement goedgekeurd, zoals waarschijnlijk alle dictatuur in redelijkheid begint.

Gefilmd in een hyperrealistische stijl en met alledaagse dialogen en de onmisbare vette knipoog laat regisseur Klarlund zien waarin nutsdenken en onvrede van de middenklasse kunnen ontaarden.

Overstijgt de film zijn fijne satirische uitgangspunt? Niet helemaal, want door geforceerde subplotjes over de achtergrond van gevangengenomen ‘dissidenten’ verliest hij in het midden vaart en vanzelfsprekendheid. Dat is jammer maar er blijft genoeg moois over.

Klarlund heeft een scherp oog voor details – zowel in het spel van zijn acteurs als in de decors en de dialogen – waardoor het extremisme van How to get rid of the Others ineens niet meer zo onwaarschijnlijk lijkt.