Actie politie Brazilië tegen illegale houtkap

Brasilia. De Braziliaanse politie heeft een grote operatie uitgevoerd tegen illegale houtkap in het Amazonegebied. Ongeveer 140 agenten vielen acht illegale houtzagerijen binnen in de staat Para, waar ze 10.000 kubieke meter hout confisqueerden. De operatie markeert een nieuwe poging van de regering om de ontbossing van de Amazone tegen te gaan. De operatie begon maandag en beslaat acht van de 26 Braziliaanse staten. Het doelwit zijn clandestiene houtzagerijen en rivierhavens die illegaal gekapt hout via de Amazone naar het noordoosten van het land brengen. Twee Braziliaanse onderzoeksgroepen voorspellen dat het regenwoud met twintig procent kleiner is geworden in 2030 omdat het tempo van ontbossing toeneemt door landbouw, nieuwe wegen en slecht toezicht van de regering.