Aanstaand premier België in ziekenhuis

Yves Leterme, de Vlaamse politicus die binnenkort premier van België moet worden, is opgenomen in het ziekenhuis wegens inwendige bloedingen aan het maag-darmsysteem.

Wat er precies met Leterme aan de hand is en wat de politieke gevolgen zijn van zijn ziekte is onduidelijk. De afgelopen dagen werd de spanning in de Belgische media, na een kleine twee maanden van relatieve politieke rust, juist weer opgebouwd. Leterme zou de komende weken cruciale onderhandelingen leiden over de wijze waarop België in de toekomst moet worden bestuurd.

In december kreeg België na de langste politieke crisis in zijn geschiedenis een tijdelijke regering. De Vlaamse liberaal Guy Verhofstadt, die de verkiezingen verloor, bleef premier. Christen-democraat Leterme, de grote winnaar, werd vicepremier. Verhofstadt moet uiterlijk op 23 maart plaatsmaken voor Leterme.

Het grote probleem van de formatie is nog niet opgelost. De Vlaamse partijen willen dat de drie gewesten (Vlaanderen, Wallonië, Brussel) meer autonomie krijgen. De Franstaligen voelen daar weinig voor. Een groep van politici uit vrijwel alle partijen zou de komende weken onder leiding van Leterme zoeken naar een oplossing.

De tijdelijke regering is het ook nog niet eens over de begroting van komend jaar. Ook die onderhandelingen zouden worden geleid door Leterme. Een partijgenoot, minister Jo Vandeurzen van Justitie, zal hem nu vervangen als minister van Begroting. Premier Verhofstadt liet gisteren weten dat hij niet terugkomt op zijn beslissing met Pasen te vertrekken.