Zweden wil meer info over gasleiding Rusland

De Zweedse regering wil meer informatie over de geplande aanleg van een gaspijpleiding in de Baltische Zee voordat een vergunning wordt afgegeven. Dat maakte de Zweedse minister van Milieu Anders Carlgren gisteren bekend. Deze Nord Stream-pijpleiding, waarin Gasunie deelneemt, gaat Russisch aardgas vervoeren naar West-Europa.

Volgens Carlgren moet het consortium dat Nord Stream aanlegt de gevolgen van het project voor het milieu over het gehele traject toelichten. Bovendien moet een voorstel voor een alternatieve route over land worden ingediend. „We zullen niet met de beoordeling van het project beginnen voordat de vergunningaanvraag compleet is”, aldus Carlgren.

Door de weigering van de Zweden een vergunning af te geven, dreigt het meer dan 8 miljard euro kostende project opnieuw vertraging op te lopen. De 1.200 kilometer lange dubbele pijplijn moet jaarlijks 55 miljard kubieke meter aardgas vervoeren, een kwart van de huidige Russische export naar West- en Oost-Europa. Het traject loopt van de Russische havenstad Vyborg naar het Duitse Greifswald, waardoor huidige aanvoerroutes door Polen, Wit-Rusland en Oekraïne omzeild worden.

Dit is de reden waarom het plan door de Poolse regering wordt bekritiseerd, omdat het land dan transitvergoedingen misloopt. Zweden en de Baltische staten maken zich vooral zorgen om de ecologische gevolgen van de pijp. In september gaf Estland geen toestemming voor het verrichten van bodemonderzoek ten behoeve van het project in Estse wateren.

De Nord Stream-pijpleiding wordt aangelegd door een consortium met daarin het Russische staatsconcern Gazprom, het Duitse chemiebedrijf BASF, energieconcern Eon en de Nederlandse Gasunie. Gasunie verwierf in november een belang van 9 procent in het Nord Stream-project. Bij de Europese Unie bestaat de vrees dat Nord Stream de Europese afhankelijkheid van Russische energie vergroot. (AP, ANP)