Wereldleider Arcelor Mittal: recordwinst na stijgende staalprijs

Rotterdam. Stijgende staalprijzen en een reeks overnames hebben de resultaten van staalconcern Arcelor Mittal afgelopen jaar naar een recordniveau gebracht. Het bedrijfsresultaat voor 2007 bedroeg 19,4 miljard dollar (13,3 miljard euro), een stijging van 27 procent ten opzichte van vorig jaar. De nettowinst steeg met 30 procent ten opzichte van 2006 naar 10,3 miljard dollar. Dat blijkt uit de gisteren in Luxemburg gepresenteerde jaarcijfers. Het grootste staalconcern ter wereld profiteert vooral van de snelgroeiende vraag naar staalproducten in opkomende economieën zoals China, zei topman Lakshmi Mittal tijdens een persconferentie. Die toename stuwt de staalprijs in hoog tempo omhoog. Afgelopen jaar bereikte de prijs recordhoogten. Het concern ziet de winst ook toenemen door de overnames die het bedrijf afgelopen jaar deed. In 2007 stonden 35 acquisities gepland waarvan er 14 inmiddels zijn afgerond.