Violist verpulvert dure viool

Het is een nachtmerrie voor elke musicus, een valpartij met je instrument. Het overkwam de 26-jarige Britse violist David Garrett, die na een concert in Londen struikelde op een trap en zijn geliefde Stradivarius verpletterde. „Ik viel de trap af, op mijn vioolkist”, aldus de violist tegen de Londense Evening Standard. „Toen ik die openmaakte, bleek de viool aan gruzelementen. Ik was sprakeloos en kon niet opstaan. Ik besefte niet eens of ik gewond was. Dat kon me niets schelen. Ik had die viool al acht jaar. Het was alsof ik een vriend had verloren.”

Het incident speelde zich eind vorig jaar af in de Barbican Hall, toen Garrett zich na een concert opmaakte naar huis te gaan. Pas nu is het in de openbaarheid gekomen. Garrett, in Duitsland geboren maar tegenwoordig in Groot-Brittannië gevestigd, hoopt zijn kostbare viool te kunnen laten repareren. Met die operatie zal echter een bedrag van ten minste 81.000 euro zijn gemoeid. Het is echter onzeker of de viool ooit zijn oude klank zal terugkrijgen.

Garretts viool dateert uit 1710, de zogeheten gouden periode van vioolbouwer Antonio Stradivari en stond bekend onder de naam ‘San Lorenzo’. Stradivarius-violen uit die tijd brengen op veilingen prijzen op van 2 tot 5,5 miljoen euro. Garrett, die naam maakte als wonderkind, wilde niet onthullen hoeveel hij indertijd voor zijn instrument heeft betaald.

De Londense vioolfirma J&A Beare heeft voorlopig een andere Stradivarius laten overkomen uit Milaan. Vanavond geeft hij er een Valentijns-concert mee.