Via de maag

Hoe herover je het hart van je lief? Da’s de makkelijkste vraag van de week. Via de maag natuurlijk. Betreft het een man? Rood vlees. Gaat het om een dame? Chocola. Geloof me, na dit Valentijnsdiner voor twee gaat er niemand naar zijn eigen huis.

Entrecote met marsalajus

1 stuk entrecote van ongeveer 350 g, beslist op kamertemperatuur

olijfolie

2 ansjovisfilets, fijngehakt

1 teentjes knoflook, fijngehakt

een scheut Marsala (of droge sherry)

40 g koude roomboter

Verwarm de oven voor op 160 graden. Wrijf het vlees rondom in met olijfolie en bestrooi met zout en versgemalen peper. Kies een koeken- of braadpan waar het vlees precies in past en leg de entrecote hierin.

Zet de pan in de oven en braad het vlees 8 tot 12 minuten zodat het mooi rood blijft. Hoe lang het vlees precies moet braden, ligt aan de diameter. Vraag het voor de zekerheid aan je slager, en vertel er ook bij dat je de oven op 160 graden zet. Haal de entrecote uit de pan, leg het vlees op een snijplank, dek af met een dubbele laag aluminiumfolie en laat het 10 minuten rusten.

Zet de pan waarin je het vlees gebraden hebt op een middelhoog vuur en fruit er de ansjovis en knoflook in tot de ansjovis als het ware gesmolten is. Blus af met een flinke scheut Marsala en laat dit even bruisen. Snijd de boter in blokjes en voeg deze één voor één toe terwijl je roert met een houten lepel of garde. Als alle boter gesmolten is, doe je de jus in een kommetje. Snijd het vlees met een vlijmscherp mes in dunne plakken, serveer met de marsalajus en een simpele salade.

Chocoladepuddinkjes met een vloeiend hart

100 g chocolade met minimaal 72 procent cacaobestanddelen

60 g roomboter

3 kardemompeulen

2 eetlepels suiker

2 eetlepels bloem

2 eieren

verder nodig: vijzel; 2 ovenbestendige koffiekopjes, ingevet met boter

Verwarm de oven voor op 220 graden. Breek de chocolade, doe de stukjes samen met de boter in een pannetje en laat op heel laag vuur smelten. Stamp de kardemom in de vijzel, en verwijder de groene peulen zodat alleen de zaadjes overblijven. Voeg de suiker toe en stamp tot een fijne, geurige suiker.

Neem de chocoladeboter van het vuur en laat een beetje afkoelen. Roer er met een garde de kardemomsuiker door, vervolgens de bloem, een snufje zout en daarna één voor één de eieren.

Vul de kopjes met de chocolademassa en schuif ze in de oven. Haal ze er na 8 minuten weer uit en laat ze 10 minuten staan voor je ze serveert.

Wat kook jij vanavond voor je Valentijn? Vertel erover op nrcnext.nl/koken