Televisie Voorkeur

Aspekte-extra Berlinale 2008. Het culturele televisiemagazine Aspekte geeft in een speciale uitzending een overzicht van het filmfestival Berlinale 2008, met in het bijzonder aandacht voor de hoogtepunten tot nu toe en aandacht voor de belangrijkste vertegenwoordigers van de Europese film. ZDF, 0.35-1.05. A 'Golden Bear' statue stands in front of a poster announcing the start of the 58th International Filmfestival 'Berlinale' at the organizing office of the film festival at the Potsdamer Platz in Berlin on Wednesday, Jan. 30, 2008. From Feb. 7 to 17, 2008. A total of 26 films will be shown at the festival of which 21 movies will compete for the prestigious Golden and Silver Bear Awards. (AP Photo/Markus Schreiber) Associated Press

actualiteiten

EénVandaag. Verslag over de aanpak van wanbetalers in Rotterdam. Het aantal wanbetalers daar is in een paar jaar tijd gedaald van 90.000 naar 60.000 mensen. Dat komt door ‘automatische kentekenplaat herkenning’, een systeem van politie en belastingdienst waarbij automobilisten van straat worden geplukt om stante pede openstaande boetes en vorderingen te betalen. Wie niet betaalt moet zijn auto inleveren, die dan op een gemeentelijke veilingwebsite wordt geplaatst. Inmiddels zijn honderden voertuigen via www.executieveiling.nl verkocht. Ned.1, 18.20-18.45u.

Nova. Nova vroeg de ministers uit het kabinet Balkenende I, VVD, LPF en CDA, of ze – anoniem – wilden vertellen hoe ze nu dachten aan hun steun destijds voor de oorlog in Irak, met verrassende antwoorden. Verder aandacht voor de eerste overzichtsexpositie van de schilder Lucian Freud, in Den Haag en een verslag van het spoeddebat in de Tweede Kamer over de 1040-urennorm. Ned.2, 22.15-22.50u.

informatief

Het kinderziekenhuis. Verslag vanuit het Juliana Kinderziekenhuis in Den Haag dat zorg biedt aan kinderen en hun ouders. Joris kan zijn arm niet meer strekken na een val. Hamza loopt al jaren op krukken omdat zijn been niet wil helen. Ned.1, 19.25-20.00u.

Landroof. Reportageserie over plekken in Nederland die dreigen te verdwijnen of er slecht aan toe zijn. Bloembollenboer Verdegaal wil in de polder bij Berghen een zestig meter lange schuur bouwen. Omwonenden protesteren en krijgen gelijk van de rechter maar de gemeente blijft nieuwe bouwvergunningen afgeven. Verder o.a. de vraag waarom hoogspanningskabels niet onder de grond kunnen, om landschapsvervuiling tegen te gaan en Paul Schnabel, directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau, die door het chique Zeist wandelt en uitlegt wat de woonsmaak van de Nederlander nou eigenlijk bepaalt. Zie ook www.landroof.nl. Ned.2, 19.25-19.55u

Andere tijden: Tropische liefde. Verhaal van de verboden liefde tussen een Nederlandse pater en een Papoeameisje in Nieuw-Guinea. Het werd een enorm schandaal. Het Papoeameisje van destijds is inmiddels een zeventigjarige vrouw. Zij vertelt op de bank in haar woning in Nederland over haar bijzondere jeugdjaren. Ned.2, 21.25-22.00u.

Nederland te koop. Zoektocht naar de wereld achter de vele opkoop en verkoopsites op internet. Ned.1, 21.30-22.10u.

praatprogramma

De wereld draait door. Maria Mosterd was slachtoffer van een loverboy en schreef daar een boek over. NRC-journalist Bas Blokker geeft zijn mening over No Country for Old Men, de nieuwste film van Ethan en Joel Coen. Jan van Veen, o.a. bekend van het programma Candelight, kondigt een nieuwe website aan en voetbaltrainer Foppe de Haan treedt op met zijn shantikoor uit Akkrum. Presentator Matthijs van Nieuwkerk krijgt bijstand van Candy Dulfer. Ned.3, 19.30-20.25u.

Pauw en Witteman. Onder de gasten vandaag de Nederlandsche schrijver Doeschka Meijsing. In 1974 debuteerde ze met De hanen en andere verhalen. Onlangs is haar nieuwste roman Over de Liefde verschenen, waarin de vrouwelijke hoofdpersoon door haar geliefde (ook een vrouw) in de steek wordt gelaten voor een man. Ned.1, 23.00-23.55u.

Phara. Lieven van Gils en Phara de Aguirre praten met oud-premier Wilfried Martens over het uit de school klappen door politici over gesprekken met de Belgische koning, striptekenaar Dick Matena vertelt over zijn stripversie van Kaas, de roman van Willem Elsschot. Ida De Ridder, dochter van Elsschot geeft haar commentaar op het verbeelde verhaal. België 2, Canvas, 23.25-0.00u.

Question time. Politiek discussieprogramma waarbij het publiek in de studio onder leiding van David Dimbleby vragen stelt aan politici, besluitvormers en bekende personen, deze keer de minister van volkshuisvesting Caroline Flint, het conservatieve parlementslid Sayeeda Warsi, de anglikaanse bisschop Stephen Lowe, de geleerde tv-presentator Clive James en auteur/columnist Melanie Philips. BBC 1, 23.35-0.35u.

amusement

Close to home. Eerste aflevering van nieuwe reeks uit de serie, waarin de jonge en ambitieuze officier van justitie Annabeth Chase (Jennifer Finnigan) misdaden ontrafelt die in haar eigen buurt zijn gepleegd. Na haar zwangerschapsverlof pakt Annabeth haar werk als officier van justitie weer op. Ze krijgt een nieuwe collega met wie ze samen een aantal moorden binnen één familie moet oplossen. SBS 6, 21.30-22.30u.

muziek

Seven Ages of Rock. In de laatste aflevering staat de Britse Indie rock centraal. De basis werd in de jaren 80 gelegd door The Smiths en The Stone Roses. Door het overweldigende monstersucces van Oasis wordt Indie rock mainstream, gaat Britpop heten en wordt meer en meer een marketingcliché. Na 2000 geven bands als The Libertines en Franz Ferdinand het genre een nieuwe impuls. Terug in de bars en kleine zaaltjes hervindt Indie zijn geloofwaardigheid en daarmee zijn publiek. Voor sommigen is rock terug, voor anderen is het eigenlijk nooit weg geweest. Met ook muziekfragmenten van Suede, Blur, Arctic Monkeys en Kaiser Chiefs. Ned.3, 23.40-0.30u.