Team van Tourwinnaar Contador niet in Ronde

Astana, de nieuwe wielerploeg van de Spaanse Tourwinnaar Alberto Contador, mag dit jaar niet deelnemen aan de Tour. Deelname aan Parijs-Nice is ook verboden. Dat heeft organisator Amaury Sport Organisation (ASO) gisteren bekendgemaakt. Eerder kreeg de ploeg ook al een startverbod voor de Giro.

De Franse sportkrant L’Equipe meldde gisteren dat ook Rabobank geen uitnodiging zou krijgen, vanwege de affaire rond de ontslagen Michael Rasmussen. De Deen werd vorig jaar als geletruidrager uit de Tour gezet omdat hij had gelogen over zijn verblijfplaats, nadat hij enkele dopingcontroles had gemist.

Rabobank kreeg wel een uitnodiging voor Parijs-Nice. Interim-directeur Henri van der Aat wilde daar nog geen conclusies aan verbinden voor de Tour. „We zijn uitgenodigd voor Parijs-Nice. Dat biedt ons geen garanties”, zei hij tegenover het ANP.

ASO wenst Astana niet uit te nodigen voor haar wedstrijden „wegens de schade die het team aan de wielersport toebracht in 2006 en 2007”. In 2006 mocht Astana niet deelnemen aan de Tour omdat renners betrokken waren bij het bloeddopingschandaal rond de Spaanse arts Eufemiano Fuentes. Vorig jaar reed het Kazachse team wel mee, maar toen werd kopman Alexandre Vinokoerov betrapt op bloeddoping. Zijn ploeggenoot Andrei Kasjetsjkin was eerder al betrapt.

Astana betoogt dat het ondertussen een ander team is geworden, met de Belg Johan Bruyneel als manager. Als manager van Discovery won hij de Tour met Lance Armstrong en Contador. Voor ASO is de managementwissel onvoldoende. „Want dat verhaal kregen we vorig jaar ook te horen”, aldus directeur Christian Prud’homme.

Volgens de directeur is de weigering van Astana niet persoonlijk tegen Contador gericht. Hij mag deelnemen als hij een andere ploeg vindt. Bij Astana rijden nog andere Tour-favorieten, zoals de Amerikaan Levi Leipheimer, de nummer drie van vorig jaar, en de Duitser Andreas Klöden.

Pat McQuaid, voorzitter van de internationale wielerunie UCI, noemde de beslissing van ASO onacceptabel. Volgens hem heeft Astana afstand gedaan van het verleden. Hij eist dat alle ploegen met een ProTour-licentie mogen deelnemen aan de Tour.