Steve Schwarzman leeft op geleende tijd

Rod Stewart zal waarschijnlijk niet optreden op de 61ste verjaardag van Steve Schwarzman. De 63-jarige rocker, die de hoofdattractie was op het zestigste verjaardagsfeestje van de baas van opkoopfonds Blackstone, begint komend weekeinde aan een tour door Australië en Nieuw-Zeeland. Maar Stewart is sowieso niet langer de ideale topact. Barry Manilows We live on borrowed time (‘We leven in geleende tijd’) zou de tijdgeest momenteel beter samenvatten dan Stewarts Some guys have all the luck (‘Sommige mannen hebben altijd geluk’).

Vorig jaar rond deze tijd ging het Schwarzman nog voor de wind. Blackstone was bezig Equity Office Properties over te nemen, destijds de grootste met kredieten gefinancierde bedrijfsovername ooit. De firma bereidde haar beursgang voor, die in juni zou plaatsvinden. En de private-equitysector bevond zich in een staat van euforie. Bedrijvenopkopers zouden nog maandenlang records blijven breken.

Maar dit jaar zou Schwarzmans verjaardag wel eens een soberder karakter kunnen krijgen. De aandelenkoers van Blackstone is ruim 40 procent gekelderd sinds het bedrijf naar de beurs ging. Zijn aandeelhouders hebben meer geld verloren dan de aandeelhouders van de onder vuur liggende zakenbanken Merrill Lynch en Bear Stearns.

En het kan nog erger worden. Blackstone heeft sinds het einde van het derde kwartaal slechts één bedrijfsovername gemeld die groter was dan 1 miljard dollar. En de firma is er ook slechts in geslaagd één klein bedrijf weer te verkopen, aldus onderzoeksbureau Dealogic. Dat zal waarschijnlijk ten koste gaan van de winst over het vierde kwartaal. En nu de kredieten voor bedrijfsovernames grotendeels zijn opgedroogd, zou deze situatie nog wel even kunnen aanhouden. De problemen van Blackstone verschillen niet wezenlijk van die van andere private-equityfirma’s, maar het is een van de weinige die in de schijnwerpers staat, als gevolg van haar beursnotering.

Ondanks de kritiek op zijn feestje van vorig jaar deed Schwarzman er waarschijnlijk verstandig aan zich te amuseren toen de tijden nog goed waren. Barry Manilow zingt niet voor niets: „Niemand kan er zeker van zijn wanneer je schulden eindelijk moeten worden afgelost. Maar ik heb ze allemaal lief, ik weet waar ik mijn tijd voor kan gebruiken, ik heb die tijd immers geleend om hem hier met jou door te brengen.”

Vertaling Menno Grootveld

Voor meer commentaar uit Londen: www.breakingviews.com

    • Lauren Silva