Spielberg breekt met de Spelen

De Amerikaanse regisseur Steven Spielberg heeft zich teruggetrokken als artistiek adviseur van de Olympische Spelen die China deze zomer organiseert. Hij vindt dat Peking meer moet doen om de Soedanese regering te bewegen het geweld in de regio Darfur te stoppen. China heeft grote oliebelangen in Soedan. In Darfur zijn sinds het begin van de strijd in 2003 naar schatting 200.000 doden gevallen en zijn 2,5 miljoen mensen op de vlucht. Onder andere de Amerikaanse regering noemt het geweld in Darfur ‘genocide’. Spielberg, die van joodse komaf is, maakte films over de jodenvervolging en richtte de Shoah Foundation op die getuigenissen van Holocaust-overlevenden op video vastlegt. Hij schreef volgens eigen zeggen een brief aan de Chinese president Hu over Darfur, maar kreeg nooit antwoord. (Reuters)