Scheepvaart grote vervuiler

De CO2-uitstoot van de wereldwijde scheepvaart is driemaal zo hoog als tot nu toe werd aangenomen. Dat blijkt uit een uitgelekte VN-studie die The Guardian onder ogen kreeg, schreef de Britse krant gisteren. Een groep van internationale onderzoekers heeft berekend dat de jaarlijkse uitstoot van CO2 door schepen 1,12 miljard ton bedraagt, bijna 4,5 procent van alle uitstoot van dit broeikasgas. IPCC, het klimaatpanel van de VN, schatte dat op 400 miljoen ton. Volgens de voorzitter van het IPCC is deze schatting „duidelijk een fout van het systeem”. De CO2 -uitstoot van de scheepvaart is aan de aandacht ontsnapt, stelt IPCC. De uitstoot telt niet mee voor de emissieregels van de EU. De luchtvaart, die ‘slechts’ verantwoordelijk is voor 650 miljoen ton uitstoot, gaat over een paar jaar wel meetellen. (NRC)