Referendum Berlijn vliegveld Tempelhof

Berlijn. De `moeder aller vliegvelden` blijft misschien open. Circa tweehonderdduizend Berlijners hebben `ja` gezegd op de vraag of ze een referendum over Tempelhof willen, 30.000 meer dan nodig. Dat betekent dat dit voorjaar een volksstemming zal worden gehouden over de vraag of het oudste en beroemdste vliegveld van Berlijn moet openblijven. Burgemeester Klaus Wowereit wil het sluiten om ruim baan te geven aan een nieuwe luchthaven aan de zuidrand van de stad. Maar de Berlijners zijn gaan dwarsliggen. Bijvoorbeeld uit nostalgie, omdat Tempelhof het vliegveld van de luchtbrug is, de geallieerde bevoorradingsactie in 1948/`49 om een Sovjetblokkade van de stad te omzeilen. Ten minste 605.000 voor-stemmers zijn nodig om Tempelhof pen te houden. Eventueel, want het referendum is niet bindend. Het stadsbestuur kan de uitslag naast zich neerleggen. Maar geen Berlijner die dat pikt.