Record omzetting zonlicht in stroom

Rotterdam, 14 febr. Het Sandia National Laboratory heeft een recordefficiency bereikt met de omzetting van zonne-energie in energie voor het elektriciteitsnet. Sandia maakte dinsdag bekend dat het op een uitzonderlijk heldere winterdag in Albuquerque (New Mexico) een rendement haalde van 31,25 procent, een verbetering van het record uit 1984: 29,4 procent. De `omzettingsefficiency` wordt berekend door de netto energie die aan het net wordt geleverd te delen door de energie van het zonlicht dat valt op de schotelvormige spiegels die Sandia gebruikt om zonlicht te bundelen. In een Stirling-motor wordt die warmte omgezet in drukveranderingen van waterstof die op hun beurt een zuiger verplaatsen. Een generator zet deze mechanische bewegingen vervolgens om naar elektriciteit.