Pure zuurstof met het aroma van viooltjes

Waarom mensen überhaupt een auto hebben in Amsterdam ontgaat me (je bent er al, waar moet je met die auto dan nog naar toe?), maar het onderwerp blijft de gemeente bezighouden.

Het autoprobleem heeft een nieuwe invalshoek gekregen. Geheel volgens de Leer van Al Gore draait het verkeersbeleid ineens om het klimaat. De parkeertarieven worden verhoogd naar 5 euro per uur – welnee, niet om de schatkist te spekken of de autodichtheid terug te dringen: het is beter Voor Het Milieu.

Vorige maand werd het futuristische plan gelanceerd om parkeergarages onder de grachten te bouwen, afgelopen week bleek dat de wielklem met uitsterven wordt bedreigd en nu oppert een wethouder om oude auto’s in de binnenstad te verbieden.

Omdat die de lucht vervuilen.

Toevallig woon ik in de meest vervuilde straat van Amsterdam. Ik hoef maar uit het raam te kijken om de gore oldtimers te tellen die donkergrijze drab op de kozijnen achterlaten. Gelukkig stoten de vrachtwagens, aannemersbusjes en pizzakoeriers uitsluitend pure zuurstof met het aroma van viooltjes uit.

De eerste klager over het oude-autoverbod hangt al in de gordijnen: de Historische Automobiel Vereniging. „De gevolgen zijn niet te overzien!” roept de voorzitter tegen persbureau ANP. Hij ziet al voor zich hoe zijn Amsterdamse leden „op zondagochtend” hun auto tot aan de ringweg moeten duwen voordat ze hem mogen starten. „’s Avonds kunnen ze hem weer helemaal terugduwen. Dat is toch een bezopen situatie.”

Ik maak me vooral zorgen over het lot van de man-met-cowboyhoed die elke zaterdagmiddag zijn opgepoetste Amerikaan op flaneersnelheid door de binnenstad stuurt. Ook ben ik bang dat we nooit meer kunnen genieten van de bejaarde huurlimousines die zich met hun hysterisch giechelende passagiers vastrijden op de bruggetjes.

Maar het is niet anders: straks zijn die vieze tweedehands auto’s lekker verbannen en stuiteren in de Amsterdamse binnenstad alleen nog glanzend nieuwe Hummers en Landrovers over de grachten. Naast de vertrouwde touringcars en bestelbusjes, die de lucht weer uitlaatgasvrij en zuiver zullen maken.

Aaf heeft tot en met 2 maart vakantie.

    • Olga van Ditzhuijzen