Plotse dood Georgische oppositieleider ‘verdacht’

De Georgische oppositieleider Badri Patarkatsisjvili, tegenstander van president Saakasjvili, is plotseling overleden. De 52-jarige oligarch en miljardair stierf volgens zijn campagneteam in Londen aan een hartaanval.

De Britse politie vindt de dood van Patarkatsisjvili „verdacht” en heeft een onderzoek ingesteld naar de oorzaak van zijn overlijden. De miljardair zei voor zijn dood dat hij doelwit was van een moordcomplot omdat hij de protesten tegen president Saakasjvili had gesteund.

Zijn naam betekent ‘zoon van een kleine man’ in het Georgisch. Maar Patarkatsisjvili is zelf geen kleine man gebleven: hij was de rijkste man van Georgië en de financier van de oppositie tegen president Saakasjvili, de man die hij ooit als financier van de ‘Rozenrevolutie’ in het zadel had geholpen. Patarkatsisjvili werd in de chaotische jaren negentig steenrijk aan de zijde van de magnaat Boris Berezovski. Ze waren samen eigenaar van AvtoVaz, Ruslands grootste autofabrikant, het oliebedrijf Sibneft en het aluminiumbedrijf Rusal.

Dat eindigde allemaal toen president Poetin aan de macht kwam en de oligarchen aanpakte die niet in de pas wilden lopen. Toen Berezovski Rusland moest verlaten kon Patarkatsisjvili kiezen: meegaan of blijven, maar dan aan de kant van Poetin. „Vrienden zijn vrienden, die keus was makkelijk”, zei hij. Hij toog met Berezovski naar Londen. Hij wordt net als Berezovski door de Russische justitie gezocht, wegens fraude.

Eind 2003 steunde Patarkatsisjvili Michail Saakasjvili in diens Rozenrevolutie tegen de zittende president Sjevardnadze. Hij brak met de nieuwe leider in 2005, na de geheimzinnige dood van zijn vriend, premier Zjvania. Sindsdien beschouwde hij Saakasjvili als „een despoot”, en liet hij niets na om hem te bestrijden.

Vorig jaar beschuldigde de Georgische justitie Patarkatsisjvili van pogingen de regering omver te werpen en verliet hij het land. Hij financierde in november de Georgische oppositie in haar pogingen via betogingen Saakasjvili ten val te brengen. Dit lukte niet, maar het leidde wel tot vervroegde presidentsverkiezingen. Aan die verkiezingen deed ook Patarkatsisjvili mee. Maar Saakasjvili won met 53 procent van de stemmen.