Oudste landbouw in Egypte toont oorsprong van rijk

Rotterdam, 14 febr. In Egypte is de tot dusver oudste landbouwnederzetting gevonden,compleet met resten van vee en zaden. Zevenduizend jaar oud. Het werd bekend gemaakt door de Universiteit van Californië in Los Angeles, maar Nederlandse archeologen hadden de leiding. De nederzetting, in de oase Faiyum, is niet ouder de dan oudst bekende Nederlandse landbouwnederzettingen, van de Bandkeramiekcultuur uit Zuid-Limburg. `s Werelds oudste landbouwnederzettingen,in Israël en Syrië ,zijn tienduizend jaar oud. Het belang van de vondst in Fayium is dat vijfduizend jaar geleden in Egypte een van de grote landbouwbeschavingen uit de oudheid opkwam, in een groot centraal bestuurd koninkrijk. De oorsprong van die beschaving is moeilijk terug te vinden, omdat de jaarlijkse overstroming van Nijl alles hebben weggespoeld of onder slib doen verdwijnen.