Organon schrapt 100 banen

Farmaceutisch bedrijf Organon schrapt in Nederland honderd banen. Daarbij sluit het bedrijf gedwongen ontslagen niet uit, zo meldde het bedrijf gisteren. Het gaat uitsluitend om banen in het management, benadrukt Organon. In de fabriek en bij de afdeling onderzoek & ontwikkeling vallen geen ontslagen. „Het gaat om functies die dubbelen met functies van het hoofdkantoor in Amerika. Er zijn zo’n 200 functies vervallen, maar veel mensen hebben we al intern herplaatst”, aldus een woordvoerder.

Voor de mensen die dit nieuws gisteren kregen is het geen verrassing, zegt de woordvoerder. „Dit zijn de functies die het eerst sneuvelen als je wordt gekocht door een Amerikaans bedrijf.” Vorig jaar november werd Organon overgenomen door Schering-Plough. Het hoofdkantoor van dit bedrijf staat in de Verenigde Staten.

Het nieuws over de ontslagen komt een dag nadat Schering-Plough in Amerika zijn jaarcijfers presenteerde. Daaruit bleek dat het concern twee maanden na de aankoop 3,8 miljard dollar (2,5 miljard euro) van de waarde van Organon afboekt. Dat is bijna een kwart van de 11 miljard euro die het in november voor Organon betaalde.

Het overgrote deel van deze afboeking gaat ten koste van de waarde die Schering-Plough aan lopend onderzoek toekent, maar volgens een woordvoerder van het Amerikaanse concern betekent dit niet dat Organon bij nader inzien toch geen winstgevende producten ontwikkelt. „Er is geen verband tussen het feitelijke onderzoek van Organon en deze afschrijving. Het gaat om een eenmalige afrekening op basis van verschillen in boekhoudregels tussen Europa en Amerika.” Uit stukken die Schering-Plough bij de Amerikaanse beurstoezichthouder deponeerde, blijkt dat het bedrijf in januari al verwachtte dat Organons onderzoek ongeveer 4 miljard dollar lager gewaardeerd moest worden.