Niet zo goed, wel 2-0 zege

Met Danko Lazovic als enige spits won PSV in de derde ronde van de UEFA Cup van het Zweedse Helsingborgs.

De Serviër versierde een strafschop en scoorde.

Zonder goed te spelen heeft PSV zichzelf een prima uitgangspositie verschaft voor het bereiken van de achtste finales van het UEFA-Cuptoernooi. De Eindhovense ploeg versloeg gisteravond in eigen stadion Helsingborgs IF met 2-0. Volgende week donderdag is de return in Zweden.

Aan een bezoek aan Helsingborgs heeft Heerenveen slechte herinneringen. In de eerste ronde van het Europese bekertoernooi verloor de Friese ploeg de uitwedstrijd in Zweden met 5-1 en bleek de 5-3 zege in het thuisduel verre van voldoende. Voor de confrontatie met PSV had Helsingborgs twee maanden geen officiële wedstrijd meer gespeeld omdat de competitie in het Scandinavische land pas in maart weer wordt hervat.

Assistent-trainer Dwight Lodeweges, die de zieke hoofdcoach Sef Vergoossen verving, zag vooraf als doelstelling in elk geval geen tegendoelpunten te krijgen. Die kunnen immers ‘dubbel tellen’ bij een gelijke totaalstand. Om wat meer defensieve zekerheden in te bouwen, was Jefferson Farfan buiten de ploeg gelaten. Voor hem in de plaats kwam Mike Zonneveld extra als controleur op het middenveld te spelen. PSV had aanvankelijk moeite met het nieuwe systeem. Ondanks de versterkte defensie waren de aanvallers van de Zweedse ploeg regelmatig goed aanspeelbaar. Met name het spitsenduo Henrik Larsson-Razak Omotoyossi kon daardoor geregeld gevaarlijk worden.

Danko Lazovic speelde bij PSV als enige spits. Al vroeg forceerde hij het eerste doelpunt. In de zesde minuut liet Lazovic zich vallen in een duel met de Zweedse doelman Daniel Andersson. De Cypriotische arbiter Kostas Kaptitanis, die de fopduiken van de Serviër niet kent, trapte erin en floot voor een strafschop. Timmy Simons schoof de bal vanaf elf meter in de hoek. Vervolgens kreeg de Afrikaanse spits Omotoyossi van Helsingborgs twee grote kansen op de gelijkmaker. Een keer schoot hij in het zijnet en kort ervoor redde doelman Heurelho Gomes met zijn schoen.

Toch was het PSV dat in de eerste helft de voorsprong vergrootte. Ibrahim Afellay had al een kans gehad en een keer op de paal geschoten toen hij na een half uur opnieuw doelman Andersson testte. De Zweed keerde zijn schot niet goed en Lazovic was er snel bij om voor 2-0 te zorgen.

In de tweede helft beperkte PSV zich tot het consolideren van de voorsprong. De ploeg wilde geen risico’s nemen uit angst voor tegentreffers.

Balazs Dzsudzsak speelde voor het eerst een Europese wedstrijd voor PSV. Hij had een aandeel in de eerste treffer met zijn dreigende actie, maar vond op het overvolle middenveld met moeite ruimte voor zijn acties. De Hongaar is niettemin tot nog toe dé grote openbaring in de eredivisie sinds de winterstop. De linkervleugelspeler kwam tijdens de transferperiode over van Debreceni VSC. Begin dit seizoen kreeg technisch manager Stan Valckx van een makelaar een tip over dit grote talent. Sindsdien hebben de scouts van PSV hem meermalen bekeken en eigenlijk eerder dan de bedoeling was, werd hij anderhalve maand geleden al naar Eindhoven gehaald. Mede vanwege het feit dat Kenneth Perez terugkeerde naar Ajax. Dzsudzsak rendeert op de linkervleugel beter dan de Deense stilist omdat hij over veel loopvermogen beschikt. Hij spreekt alleen Hongaars, maar heeft zich in een korte tijd bijzonder snel aangepast.

De 21-jarige voetballer is een veelzijdige, moderne flankspeler. Hij kan zowel aanvallen als verdedigen, hij kan buitenom en binnendoor passeren, vaak op snelheid. PSV zocht een speler die niet bang is voor het kalk van de zijlijn aan de schoenen, omdat anders een ander groot talent, Ibrahim Afellay, op het middenveld de weg wordt versperd. Daarnaast beschikt Dzsudzsak ook nog over een goed schot, zoals in de Arena onlangs tegen Ajax bleek toen hij het eerste doelpunt voor de landskampioen maakte met een hard afstandschot. Brutaal eist hij al vanaf zijn debuut tegen Feyenoord de vrije trappen en corners op. De Hongaarse voetballer van het jaar heeft acht interlands achter zijn naam staan.

Het is duidelijk dat scouts van veel Europese (top)clubs zich hebben verkeken op deze speler. Dat kan soms op toeval berusten, hetgeen een goede georganiseerde club eigenlijk niet mag overkomen. Zo zou ook een vertegenwoordiger van Ajax een keer een bezoek hebben gebracht aan de Hongaarse kampioen Debreceni VSC. Dzsudzsak had toen toevallig een slechte dag en de Amsterdamse club zette een streep door zijn naam.

Kijk voor alle uitslagen op www.uefa.com