Minister biedt politie eindbod à la Terpstra

Minister Ter Horst (Binnenlandse Zaken, PvdA) heeft de politiebonden een eindbod gedaan voor een nieuwe cao. Haar bod komt overeen met het voorstel van bemiddelaar Doekle Terpstra. Maar honderden agenten hebben inmiddels op de website van politievakbond NPB negatief gereageerd op het voorstel.

In het nieuwste voorstel biedt Ter Horst politiemensen een loonsverhoging van 3,5 procent per 1 februari 2008 en een verhoging van 3,3 procent per 1 januari 2009. Alle politiemensen tot en met schaal negen krijgen in juli een bedrag van 1.200 euro bruto en nog eens 600 euro bruto in juli volgend jaar. Ook komt er een tegemoetkoming voor politiemensen met studerende kinderen boven de achttien jaar en gaat de toeslag voor onregelmatig werk eerder in.

Wat de minister betreft krijgt de nieuwe overeenkomst een looptijd van drie jaar. Het oorspronkelijke bod ging uit van twee jaar. De bonden gaan het bod voorleggen aan hun achterban. Aan het einde van deze maand laten zij weten hoe de leden erover denken.

Tijdens een persconferentie in Doorn gisteren zei Ter Horst dat zij „blij is met de doorbraak in de impasse”. Vervolgens uitte ze haar waardering voor de politievakbonden, want, zo zei zij: „Zonder de zware inzet van de bonden waren we absoluut niet zover gekomen.” Oud-voorzitter Doekle Terpstra van de vakcentrale CNV zei gisterochtend, voor hij de resultaten van zijn gesprekken met de bonden aan de minister ging aanbieden, dat hij „gesloopt en trots” is.

Hans van Duijn, voorzitter van de Nederlandse Politiebond, zei na de persconferentie: „Het loonbod is volledig aan onze eisen tegemoet gekomen.” Toch miste hij ook bepaalde zaken, zoals een hogere piketvergoeding. „Maar ik wil mij niet gaan blindstaren op de minder positieve elementen”, zei Van Duijn.

Tientallen agenten hebben al gereageerd. Lees hun reacties: www.politiebond.nl